Εκδρομή στις πανέμορφες πηγές της Κρύας

από Love Teaching by Archodoula
2 λεπτά ανάγνωσης
Τη Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι 
της νέας σχολικής χρονιάς…
Μέχρι τότε έχουμε λίγο χρόνο ακόμη για να ταξιδέψουμε παρέα με την Αθανασία Χρ., τη “Μικρή Δημοσιογράφο”της Δ2 τάξης ως την όμορφη Λιβαδειά!
Ας διαβάσουμε τις υπέροχες αναμνήσεις της Αθανασίας από την οικογενειακή της εκδρομή στις Πηγές Κρύας…

Φέτος το καλοκαίρι με την οικογένειά μου επισκεφτήκαμε ένα πανέμορφο και καταπράσινο μέρος στο κέντρο της Λιβαδειάς, τις πηγές της Κρύας.

Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στην περιοχή Κρύα, νότια της Λιβαδειάς. Εκεί, μέσα από ένα νερόμυλο ξεκινάει την διαδρομή του για την πόλη. Περνάει ανάμεσα από παλιά κτίρια και κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες. Μεγάλα πλατάνια και λιθόστρωτα δρομάκια ομορφαίνουν τον περίγυρο του ποταμού. Το κέντρο της πόλης, απ’ όπου περνάει η Έρκυνα, αποτελεί σημείο συνάντησης και τόπο αναψυχής για τους κατοίκους.
Η τοποθεσία της Κρύας είναι ένα κομμάτι πράσινης όασης που δένει αρμονικά με το οικιστικό τμήμα της πόλης της Λιβαδειάς ευνοώντας έτσι την άμεση πρόσβαση των κατοίκων της σε αυτή. Αποτελεί το σημαντικότερο από ίσως κομμάτι αναψυχής της πόλης το οποίο έχει εκμεταλλευτεί τουριστικά σε ήπιο βαθμό με την δημιουργία πεζόδρομου πάνω ακριβώς από τα τρεχούμενα νερά.
Τα νερά της Κρύας προέρχονται από τον ποταμό Έρκυνα, ενώ η περιοχή στην αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς εκεί βρισκόταν το ξακουστό μαντείο του Τρυφώνιου Διός στο οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες λούζονταν και έπιναν το νερό των πηγών της λήθης και της νοημοσύνης πριν πάρουν τον απόρρητο χρησμό του μαντείου. 
Ανάμεσα στα νερά του ποταμού της Λιβαδειάς ξεπροβάλλει σε ένα βράχο η προτομή μιας όμορφης γυναίκας. Είναι η νύμφη Έρκυνα από την όποια πήρε το όνομα του το ποτάμι. Πρόκειται για το άλλο μεγάλο θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας μετά τη Νέδα που βρίσκεται στην Ηλεία. Το ποτάμι κοσμεί την περιοχή της Λιβαδειάς​ από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η ροή του ξεκίνησε​ κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού της Έρκυνας με την φίλη της την Περσεφόνη. Ενώ έπαιζαν με μια χήνα στο άλσος Τροφωνίου,το πτηνό απομακρύνθηκε και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Η Περσεφόνη για να το πιάσει, μετακίνησε την πέτρα που βρισκόταν στην είσοδο και το ορμητικό νερό ξεχείλισε.
Το πιο καλοδιατηρημένο κάστρο της περιοχής και ένα από τα λίγα σωζόμενα καταλανικά κάστρα της Ελλάδας, βρίσκεται στο βραχώδη λόφο δίπλα στις πηγές του ποταμού. Από τα τοιχώματα του φαίνεται το φαράγγι της Έρκυνας. Η ύπαρξή του χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια αλλά πολλοί κατακτητές συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του. Ξεκίνησε​ να φτιάχνεται από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα​ αλλά τελειοποιήθηκε από τους Καταλανούς, οι οποίοι κυριάρχησαν στην περιοχή μετά τη νίκη τους στη μάχη της Κωπαΐδας…
Αθανασία Χρ.
Μέσω της Αθανασίας γνωρίσαμε άλλο ένα όμορφο μέρος της πατρίδας μας που αξίζει να το επισκεφθούμε!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More