5 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης
Στις 5 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών,  των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά αγώνα για να εκπαιδεύσουν σωστά τη νέα γενιά, πολλές φορές ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Καθιερώθηκε από την UNESCO το 1994, με σκοπό να τιμήσει το πολύτιμο έργο τους και να τους θέσει στο επίκεντρο μαζί με τις ανάγκες τους. 
Το φετινό θέμα εορτασμού «Ελευθερία στη διδασκαλία, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», (Teaching in Freedom, Empowering Teachers) επιβεβαιώνει ξανά ως κορυφαία προτεραιότητα σε όλες τις στρατηγικές εκπαίδευσης και ανάπτυξης, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να προσφέρουν σε κάθε μαθητή την εκπαίδευση που δικαιούται.
Η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την υιοθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2015. Ειδικά ο στόχος 4 (SDG 4) για την Εκπαίδευση και ο συγκεκριμένος στόχος 4.c αναγνωρίζει τους εκπαιδευτικούς ως «κλειδί» για την επίτευξη της Agenda 2030 για την Εκπαίδευση, καθώς διατυπώνονται οι προκλήσεις για την προώθηση του εκπαιδευτικού λειτουργήματος, όπως η έντονη έλλειψη δασκάλων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO, χρειάζονται 69 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί αν θέλουμε να φθάσουμε τους στόχους της παγκόσμιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2030. 
Σύμφωνα με  μελέτη της UNESCO κάθε 1 ώρα διδακτικού έργου ενός δασκάλου αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου!

Αυτό συμβαίνει διότι η δυσκολία μίας εργασίας καθορίζεται κατά βάση από το πλήθος και τη δυσκολία των αποφάσεων που καλείται να λάβει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκειά της. Κατά τη διδασκαλία ο δάσκαλος πρέπει να λαμβάνει συνεχώς σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της εργασίας του.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκπαιδευτικοί παθαίνουν συχνά υπερκόπωση, burnout και γενικώς στρεσάρονται πολύ περισσότερο από άλλους εργαζόμενους.
Χρόνια πολλά σε όλους τους φετινούς αλλά
και περασμένων ετών συναδέλφους μου! 
Ευχές για κάθε επιτυχία στο διδακτικό έργο τους
 με δημιουργικότητα, προσφορά,
 χαμόγελα & υπομονή!!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?