Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Μουσική και ρύθμιση επιθετικής συμπεριφοράς

Η εγγραφή παιδιών σε μαθήματα μουσικής τους διδάσκει πώς να ελέγχουν την τάση να γίνονται επιθετικοί σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από το πανεπιστήμιο Carl von Ossietzky στο Oldenburg της Γερμανίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ingo Roden, διερεύνησαν την υπόθεση ότι τα μακροπρόθεσμα μαθήματα μουσικής μειώνουν τις αντιδράσεις του άγχους και αυξάνουν την ευημερία στα παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για 18 μήνες, 14 παιδιά έλαβαν επιπλέον εβδομαδιαία κατάρτιση 45 λεπτών σε μουσικά όργανα της επιλογής τους, πέραν του κανονικού σχολικού προγράμματος σπουδών μουσικής. Ενώ τα άλλα 20 παιδιά έλαβαν 45λεπτά μαθήματα φυσικής επιστήμης.

Η έρευνα επικεντρώθηκε γύρω από το «Point Subtraction Aggression Game«. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό παιχνίδι όπου εσείς και ο αντίπαλός σας προσπαθείτε να πατήσετε ένα κουμπί μόλις εμφανιστεί μία ποδοσφαιρική μπάλα στην οθόνη. Ο νικητής κάθε γύρου παίρνει 50 πόντους και μπορεί να μειώσει τη βαθμολογία του αντιπάλου του οπουδήποτε από το μηδέν σε 100 πόντους.
Όλα τα παιδιά έπαιξαν το βιντεοπαιχνίδι στην αρχή και στο τέλος της μελέτης των 18 μηνών και για να προσδιορίσουν το επίπεδο της «προκληθείσης αντιδραστικής συμπεριφοράς» κάθε παιδιού, οι ερευνητές σημείωσαν πόσους βαθμούς αφαίρεσαν από τους αντιπάλους τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι «αρχάριοι επιστήμονες», δηλ. τα παιδιά που παρακολούθησαν μαθήματα φυσικής ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν στην πρόκληση με επιθετικότητα αυξάνοντας τον αριθμό των πόντων που αφαιρέθηκαν από τους αντιπάλους τους, ενώ οι νέοι μουσικοί δεν παρουσίασαν σημαντική αλλαγή.
Ενώ πρόκειται για μια μικρή, προκαταρκτική μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μουσική κατάρτιση ρυθμίζει θετικά την αντιδραστική επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s