757
Αρκετοί γονείς δίνουν εξαιρετική βαρύτητα στη βαθμολογία των παιδιών τους γιατί πιστεύουν ότι έτσι το παιδί τους θα επιβιώσει πιο εύκολα στους δύσκολους καιρούς μας και ίσως γιατί θεωρούν ότι η πρόοδος εξαρτάται μόνο από την καλή βαθμολογία.
Αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς η βαθμολογία ενός διαγωνίσματος δείχνει την κατάκτηση της γνώσης ενός γνωστικού αντικειμένου σε μία δεδομένη στιγμή και μπορεί να επηρεάζεται όχι μόνο από τη μελέτη αλλά και από διάφορες συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης αλλά και την ώρα του διαγωνίσματος (ψυχολογική κατάσταση, συγκέντρωση, εξωτερικές συνθήκες).
Σίγουρα ως γονείς δεν είναι καθόλου καλό αν επιδείξετε άσχημη αντίδραση μόλις δείτε τους κακούς βαθμούς γιατί τότε δεν θα μάθετε ποτέ για ποιους λόγους, το παιδί έφτασε σε αυτό το σημείο.
Τι πρέπει να κάνετε;
- Διατηρείτε στενή σχέση με το παιδί. Στηρίζετέ το με ουσιαστικό τρόπο, χωρίς υπερπροστασία.
- Η «συνταγή της επιτυχίας» φαίνεται πως είναι η δημοκρατική και «ζεστή» παρουσία σας στη ζωή του παιδιού, δίπλα του, μα όχι ασφυκτικά πάνω του.
- Τα παιδιά τα οποία βελτιώνουν την εικόνα που έχουν τα ίδια για το άτομό τους συνήθως βελτιώνουν και την επίδοσή τους στο σχολείο.
- Αφήνετε στον έφηβό σας περιθώριο πρωτοβουλιών, εκπαιδεύετέ τον να λύνει μικροπροβλήματα, να παίρνει αποφάσεις, να κρίνει μόνος του και να διαπιστώνει ότι «μπορεί να κάνει καλά» διάφορα πράγματα, από απλά μερεμέτια μέχρι πρόχειρο μαγείρεμα ή λύση ασκήσεων.
- Διερευνήστε αν το παιδί συμμετέχει στην τάξη. Αν διαπιστώνετε ότι κρατά παθητική στάση στο μάθημα, καλό είναι να αναλογιστείτε το γιατί.
- Ανταμείβετε το παιδί σας για τις καλές επιδόσεις του σε οποιοδήποτε τομέα. Να κρατάτε όμως ένα μέτρο. Αν λέτε «μπράβο» επειδή απλώς διεκπεραίωσε κάτι αναγκαίο, τότε θα πιστέψει ότι αν κάποια στιγμή βαρεθεί να κάνει τα απαραίτητα, θα χάσει απλώς το «μπράβο».
- Φροντίστε ώστε το παιδί να καλλιεργήσει τα δικά του κίνητρα και τους δικούς του στοχους στη ζωή. Έχει διαφορά το να λύνει ένα πρόβλημα για να ευχαριστήσει εσάς από το να λύνει ένα πρόβλημα επειδή χαίρεται να λέει «το βρήκα»!
- Δώστε του να καταλάβει ότι είναι δική του δουλειά να τα πηγαίνει καλά με το σχολείο και ότι αυτό είναι κάτι που το οφείλει στον εαυτό του ανεξάρτητα από το αν του λέει «μπράβο» ο καθηγητής ή εσείς.
- Δείχνετε στο παιδί σας έμπρακτα ότι το αγαπάτε ακόμη και όταν οι βαθμοί του είναι κατώτεροι των προσδοκιών του ή των δικών σας. Η αγάπη των γονιών ή των φίλων δεν πρέπει να συνδέεται με την «επίδοση» σε οποιονδήποτε τομέα.
- Διαβάζετε και εσείς οι ίδιοι, όσο πιο συχνά μπορείτε. Αν αδυνατείτε να το κάνετε, τουλάχιστον δείχνετε στο παιδί ότι η ανώτερη παιδεία συνοδεύεται κατά κανόνα από περισσότερες απολαβές στην ενήλικη ζωή.
Καλή επιτυχία και πάνω από όλα υπομονή και ψυχραιμία!
Τα παιδιά να είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα.
Αυτό είναι το σημαντικότερο…
Οι βαθμοί αλλάζουν…