Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Η πατρίδα μας είναι μία χερσόνησος περιτριγυρισμένη από μικρά και μεγάλα νησιά.
Ο μακρόστενος κορμός της χερσονήσου αποτελεί την 
ηπειρωτική Ελλάδα,
ενώ το σύνολο των νησιών τη νησιωτική Ελλάδα.

Έχει περισσότερα από 2.000 νησιά διάσπαρτα στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος.

Από αυτά, τα 225 είναι κατοικημένα, ενώ τα υπόλοιπα είναι βραχονησίδες, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο σπάνια θαλασσοπούλια.

Δείτε εδώ τον πολυχάρτη της Ελλάδας (πολιτικός, γεωμορφολογικός, πυκνότητας πληθυσμού, κατανομής πληθυσμού, δείκτη γήρανσης).

Βρες τη θέση της Ελλάδας!

Άσκηση εντοπισμού της θέσης της Ελλάδας σε διαφορετικούς χάρτες, καθώς και στην υδρόγειο σφαίρα. Στόχος της άσκησης είναι να εντοπίσουν οι μαθητές την ακριβή θέση της Ελλάδας σε επτά χάρτες με διαφορετική κάθε φορά κλίμακα, εστίαση και προσανατολισμό.

Η Μεσόγειος θάλασσα

Γεωμορφολογικός χάρτης της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Στον χάρτη αποδίδονται τα μεσογειακά κράτη με τις πρωτεύουσές τους, σημαντικές πόλεις, ποτάμια, πεδιάδες και οροσειρές, καθώς και ηφαίστεια. Για λόγους εμπέδωσης, προτείνεται δραστηριότητα καταγραφής των μεσογειακών κρατών.

Πολυχάρτης Παγκόσμιος: Γεωμορφολογικός, κλιματικός, βλάστησης

Τρισδιάστατος χάρτης της Ελλάδας

Αρχείο βίντεο, μέσω του οποίου πραγματοποιείται μια εικονική πτήση πάνω από τον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας. Παρουσιάζεται τρισδιάστατα το ανάγλυφο και το βασικό υδρογραφικό δίκτυο της χώρας, καθώς και η βαθυμετρία των θαλασσών που την περιβρέχουν.

Η χώρα μου από ψηλά: Βουνά

Δύο μαθητές, επιβάτες ενός δορυφόρου, ταξιδεύουν γύρω από τη Γη και παρατηρούν τη χώρα μας από ψηλά εστιάζοντας στα βουνά. Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο!

Η χώρα μου από ψηλά: Ηφαίστεια

Δύο μαθητές, επιβάτες ενός δορυφόρου, ταξιδεύουν γύρω από τη Γη και παρατηρούν τη χώρα μας από ψηλά εστιάζοντας στα ηφαίστεια. Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο!

Η χώρα μου από ψηλά: Πεδιάδες

Δύο μαθητές, επιβάτες ενός δορυφόρου, ταξιδεύουν γύρω από τη Γη και παρατηρούν τη χώρα μας από ψηλά εστιάζοντας σε πεδιάδες. Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο!

Η χώρα μου από ψηλά: Θάλασσες

Δύο μαθητές, επιβάτες ενός δορυφόρου, ταξιδεύουν γύρω από τη Γη και παρατηρούν τη χώρα μας από ψηλά με έμφαση στις θάλασσες. Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο!

Quiz: Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας

Άσκηση συμπλήρωσης κενών με γεωγραφικούς όρους. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η παρατήρηση του γεωφυσικού χάρτη της Ελλάδας και η συμπλήρωση του κειμένου με τις κατάλληλες λέξεις. Τόσο οι όροι που λείπουν όσο και ολόκληρο το κείμενο αφορούν στους γεωγραφικούς όρους και τον γεωγραφικό διαμελισμό της Ελλάδας.

You may also like

3 σχόλια

Οι ακτές της Ελλάδας – Loveteaching 12 Νοεμβρίου 2021 - 11:00

[…] Μαθαίνω τα ακτογραφικά στοιχεία! Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας […]

Απάντηση
Η Ελλάδα, η πατρίδα μου – Loveteaching 9 Δεκεμβρίου 2021 - 23:33

[…] Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας Η θέση της Ελλάδας […]

Απάντηση
8 Νοεμβρίου: Γιορτή των Αρχαγγέλων και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας – Love Teaching 8 Νοεμβρίου 2022 - 08:55

[…] Η μορφή και το σχήμα της Ελλάδας Πολεμική Αεροπορία […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?