Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λίμνη Τσιβλού

από Love Teaching by Archodoula
12 λεπτά ανάγνωσης

Στα 25 χιλιόμετρα από την Ακράτα, ανηφορίζοντας τον επαρχιακό δρόμο Ακράτας – Ζαρούχλας βρίσκεται ένα πραγματικό θαύμα της φύσης: Η Λίμνη Τσιβλού με τα πανέμορφα νερά και την ενδιαφέρουσα ιστορία της. Πολλοί την αποκαλούν και «λίμνη της διολίσθησης ή κατολίσθησης».

Θεωρείται μια από τις νεότερες ορεινές λίμνες της Ευρώπης και είναι περιτριγυρισμένη από πυκνό δάσος. Παράλληλα η λίμνη Τσιβλού έχει να αφηγηθεί μια ιστορία εξαιρετικά βίαιων γεωλογικών φαινομένων, που συνέβησαν το 1913 και το 1914.

Στα πλαίσια των καινοτόμων δράσεων Περιβαλλοντικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Οι φυσιολάτρες εξερευνούν και δρουν» που υλοποιείται στην Ε2 τάξη τη σχολική χρονιά 2021-2022 οι μαθητές των Ε2 και Ε3 τάξεων πραγματοποίησαν την Τρίτη, 17/5/2022, σε άριστη συνεργασία με το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας – Ακράτας στην Ακράτα το μονοήμερο πρόγραμμα “Ο Υγροβιότοπος της Λίμνης Τσιβλού”.

Το πρόγραμμα είχε κυρίως τους παρακάτω στόχους:

  1. Εισαγωγή στο ζήτημα διαχείρισης του γλυκού νερού με έμφαση στο θέμα της
    λειψυδρίας.
  2. Εισαγωγή στο ζήτημα της αξίας των μικρών υγρότοπων και των δασικών
    οικοσυστημάτων
    .
  3. Εξοικείωση με το ζήτημα της διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.
  4. Ανάπτυξη περιβαλλοντικά ορθής συμπεριφοράς σε προστατευόμενες περιοχές.
  5. Σύνδεση της παραμονής στη φύση με την αναψυχή.

Μερικοί από τους επιμέρους στόχους ήταν:
• Να κατανοήσουν τον ιδιόμορφο τρόπο σχηματισμού της λίμνης του Τσιβλού.
• Να αναπτύξουν δεξιότητες πεδίου όπως χρήση χάρτη, ερμηνεία φυσικού
περιβάλλοντος, αναγνώριση οργανισμών και πραγματοποίηση διάφορων
μετρήσεων.
• Να συσχετίσουν το θεωρητικό μέρος με όσα οι ίδιοι διαπιστώνουν στο πεδίο.
• Να εξοικειωθούν με τη διάσχιση περιοχών και την παραμονή στη φύση χωρίς να
προκαλούν προβλήματα.

• Να αναπτύξουν κριτική σκέψη απέναντι σε στερεότυπες έννοιες και να οξύνουν
την παρατηρητικότητά τους.
• Να εξοικειωθούν με την ομαδική εργασία, το διάλογο και τη λήψη συλλογικών
αποφάσεων
και να αναπτύσσουν συλλογική ευθύνη για όσα πράττουν.
• Να γνωρίσουν εν γένει την ορεινή περιοχή του Δήμου Ακράτας.

Στάδια υλοποίησης του προγράμματος 

1. Άφιξη στο ΚΠΕ – Υποδοχή µαθητώνΠαρουσίαση του ΚΠΕ και του Προγράµµατος


2.Χωρισµός σε οµάδες – Παραλαβή σακιδίων, φακέλων µε φύλλα
εργασίας, δεκατιανού

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας τους Παραγωγούς, τους Καταναλωτές και τους Αποικοδομητές, υλοποιώντας αντίστοιχα φύλλα εργασίας.


3. Άφιξη στη Λίµνη – Πεζοπορία γύρω από τη λίµνη (διαδροµή
περίπου 1700 µέτρων)

Η περιοχή το 2015 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα της UNESCO στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων γεγονός που δίνει μεγάλη δυναμική και στη λίμνη και στην ευρύτερη περιοχή για τοπική ανάπτυξη και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Σημαντική επίσης είναι στη λίμνη και η παρουσία της πανίδας και ορνιθοπανίδας ενώ υπάρχουν αρκετά αρπακτικά είδη πτηνών όπως τα είδη χρυσαετών, ενώ μέσα στη λίμνη υπάρχουν ψάρια του γλυκού νερού όπως ο κέφαλος αλλά και άλλα που έχουν έρθει από διάφορα πεστροφεία της περιοχής όπως είναι η πέστροφα.


4. Εργασία σε οµάδες – ∆ραστηριότητες

«Κατεβαίνοντας προς τη λίμνη από το “Μέγα Σπήλαιο”, υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο εναλλάσσεται από δάση κεφαλληνιακής ελάτης σε πεύκα, χαλέπιο πεύκη και μαύρη πεύκη. Επίσης υπάρχουν πολλά πλατάνια. Στα διάκενα γύρω από τη λίμνη και τα πλατάνια και τις ιτιές, μπορούμε να βρούμε και διάφορα ενδημικά είδη φυτών τα οποία ο Φορέας Διαχείρισης διαχειρίζεται και προστατεύει. Σημαντικά είναι κάποια ελληνικά ενδημικά όπως είναι μία Centaurea achaia και επίσης ένα είδος της Πελοποννήσου που βρίσκεται στη λίμνη και είναι το Colchicum peloponnesiacum . Επίσης υπάρχουν πολλά αρωματικά και θεραπευτικά φυτά γύρω από τη λίμνη όπως είναι το περίφημο τσάϊ του Χελμού» εξηγεί η περιβαλλοντολόγος κυρία Ελένη Κουμούτσου, από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο τέλος, απολαύσαμε το μεσημεριανό μας γεύμα κάνοντας πικ-νικ με θέα την απέραντη ομορφιά της λίμνης, τους ήχους των βατράχων και τις μελωδίες των πουλιών!

Οι μαθητές πέρασαν υπέροχα! Η εκδρομή στη λίμνη και η επαφή με την όμορφη φύση θα τους μείνει αξέχαστη! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους!

Στη συνέχεια, μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη λίμνη Τσιβλού παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο.

Εκπαιδευτικό βίντεο

Οι πληροφορίες για τη λίμνη Τσιβλού που αναφέρονται στο παρόν άρθρο επιλέγησαν από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και μπορείτε να πατήσετε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας.

You may also like

1 σχόλιο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ | Δημοτικό Σχολείο Ρίου 30 Μαΐου 2022 - 12:09

[…] Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Οι φυσιολάτρες εξερευνούν και δρουν» που υλοποιείται στην Ε2 τάξη τη σχολική χρονιά 2021-2022 οι μαθητές των Ε2 και Ε3 τάξεων πραγματοποίησαν την Τρίτη, 17/5/2022, σε άριστη συνεργασία με το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας – Ακράτας στην Ακράτα το μονοήμερο πρόγραμμα «Ο Υγροβιότοπος της Λίμνης Τσιβλού». Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More