Η Τσαλακωμένη καρδιά του Πρασινούλη

από Love Teaching by Archodoula
9 λεπτά ανάγνωσης

Με αφορμή τη διδασκαλία του παραμυθιού “Η Αλφαβήτα δίχως ρο” από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων της Α-Β δημοτικού και την ημέρα ενδοσχολικής βίας στις 6 Μαρτίου

oι μαθητές προσέγγισαν την ενσυναίσθηση μέσω του παραμυθιού ” Η τσαλακωμένη καρδιά του Πρασινούλη” της Βασιλικής Κωνσταντίνου. Ένα παραμύθι για το bullying, που εστιάζει στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της εμπάθειας. Για να το διαβάσουμε!

Vasiliki Constantinou

Η Δέδε Μαίρη, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια αναφέρει ότι η ενσυναίσθηση στην καθημερινή ζωή μεταφράζεται σαν την τέχνη του να μπορείς για λίγο να αφήνεις τον δικό σου κόσμο και να εισέρχεσαι στα θέλω, τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, βλέποντας μέσα από τα δικά τους μάτια. Να κάνεις δηλαδή αληθινό χώρο στον άλλο να ακουστεί, να εκφραστεί και να υπάρχει με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί και αποφασίζει.

Η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα δρόμο βαθειάς ενεργητικής ακρόασης, συνδιαλλαγής και αλληλεπίδρασης με τον έξω κόσμο. Εμπεριέχει την βαθιά άνευ όρων αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, την μη κριτική στάση που απορρέει από την αναγνώριση της αξίας του άλλου ως πρόσωπο και της δυνατότητάς του να δρα, να σκέφτεται και να αποφασίζει με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί.

Οι τσαλακωμένες καρδιές

Οι μαθητές με αφορμή το παραμύθι έφτιαξαν τις δικές τους τσαλακωμένες καρδιές και μπορούμε να εφαρμόζουμε τη μέθοδο αυτή όταν υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες στο σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά έφτιαξαν μία μεγάλη όμορφη καρδιά σε ένα λευκό χαρτί Α4. Αφού το θαύμασαν, τους ζήτησα να το τσαλακώσουν και να το πετάξουν στο πάτωμα πατώντας το.

Ύστερα τους ζήτησα να μαζέψουν το χαρτί τους, να το ξεδιπλώσουν και να το κοιτάξουν προσεχτικά. Σε τι κατάσταση βρίσκεται; Πόσο κακομεταχειρισμένο είναι;

Στη συνέχεια, τα παιδιά κρατούν το τσαλακωμένο τους χαρτί στο χέρι και του ζητούν συγγνώμη για τη συμπεριφορά τους. Του μιλάνε ευγενικά χρησιμοποιώντας όμορφες λεξούλες και προσπαθούν να το κάνουν όπως ήταν αρχικά ισιώνοντάς το προσεχτικά. Τι παρατηρούν; Έγινε το χαρτί τους όπως ήταν στην αρχή; Οι μαθητές έγραψαν πάνω στην τσαλακωμένη καρδούλα τους λόγια τα οποία θα κάνουν να νιώσει ο Πρασινούλης καλύτερα!

Παρόλη την τρυφερότητα που δείχνουν στο χαρτί τους δε θα γίνει ποτέ όπως ήταν στην αρχή, λευκό και όμορφο χωρίς να είναι τσαλακωμένο…

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Όταν τους φερόμαστε άσχημα και βίαια, σημαδεύουμε την ψυχή τους και όσες συγγνώμες και να ζητήσουμε οι πληγές και τα σημάδια μένουν για πάντα στην ψυχή τους να τους θυμίζουν τη βία και την επιθετικότητα που δέχτηκαν.

Τα γράμματα συγγνώμης

Έχετε τσαλακώσει κι εσείς ποτέ την καρδιά κάποιου; Δυστυχώς, όλοι μας μερικές φορές ξεχνιόμαστε, είμαστε καλά παιδιά, όμως για λίγο μπερδευόμαστε και κάνουμε κάτι άσχημο με αποτέλεσμα να κάνουμε την καρδιά κάποιου να λυπηθεί και να πονά.

Οι μαθητές έγραψαν γράμματα για να κάνουν το άτομο που πόνεσαν να νιώσει καλύτερα! Ας δούμε μερικά από αυτά!

Διδακτική ιστορία για τον θυμό

Η αυτεπίγνωση είναι το αντίδοτο στον θυμό. Η αυτεπίγνωση είναι το κλειδί για να αρχίσετε να αντιδράτε με υγιή τρόπο σε ό,τι σας θυμώνει, διότι είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να επουλώσετε τις πληγές του παρελθόντος. Κάνετε λοιπόν μια ειλικρινή αυτοκριτική, αξιολογήστε τον ρόλο που παίζει ο θυμός στη ζωή σας και τι σας έχει αποφέρει, και σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά.

Νέα Ακρόπολη Φιλοσοφία, Πολιτισμός, Εθελοντισμός

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More