Ελευθερία ή θάνατος

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης
25MArch

Οι πρόγονοί μας ξεσηκώθηκαν για να αποκτήσουν την ελευθερία που είχαν στερηθεί για τέσσερις αιώνες. Το σύνθημα ήταν: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Είναι εύκολο να το λέμε, αλλά πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Ας σκεφθούμε τους Έλληνες εκείνους που πρώτοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινήσεις συνωμοτικές, ιδρύοντας τη Φιλική Εταιρεία, γνωρίζοντας πως, αν αποκαλύπτονταν, τους περίμενε ο θάνατος. Ας σκεφθούμε κι όλους εκείνους που πήραν τα λίγα όπλα που διέθεταν και τα ΄βαλαν με έναν πάνοπλο στρατό. Όλοι είχαν στο νου τους ότι την επόμενη μέρα μπορεί να μην ήταν στη ζωή.

Παράδειγμα ο κορυφαίος μπουρλοτιέρης του Αγώνα, ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Όταν τον ρώτησαν πώς πέτυχε τόσες πυρπολήσεις τούρκικων καραβιών, απάντησε: «Όταν ξεκινούσα κάθε επιχείρηση, έκανα τον σταυρό μου κι έλεγα στον εαυτό μου: “Σήμερα, Κωνσταντή, θα πεθάνεις”». Με τέτοιες ηρωικές σκέψεις ρίχνονταν οι Έλληνες στον Αγώνα και η πολυπόθητη ελευθερία ήρθε μετά από εννιά χρόνια. Τόσο διήρκησε η Μεγάλη Επανάσταση.

Ακούστε, παρακάτω, έναν ποιητικό διάλογο του Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μοριά, με τα παλικάρια του, σε στίχους ιδιαίτερα προσαρμοσμένος για τους μικρότερους φίλους μας.

Εκπαιδευτήρια_ Ο Απόστολος Παύλος

πηγή: https://www.pemptousia.gr/2023/03/eleftheria-i-thanatos/

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο του σχολείου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, πραγματοποιήσαμε χθες επίσκεψη στο νηπιαγωγείο.

Οι μαθητές μέσω εποπτικού υλικού, εκπαιδευτικών βίντεο ενημερώθηκαν από τη νηπιαγωγό κα. Μαρία για την ιστορία της ελληνικής σημαίας.

Στη συνέχεια, κατασκεύασαν ατομικές σημαιούλες!

Χρόνια πολλά σε όλους! Ζήτω η πατρίδα μας!

Κυματίζει περήφανη!

Pediki Horodia Spirou Lambrou Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Η σημαία Μουσική – Στίχοι: Αγγελική Καψάσκη Άλμπουμ: Τραγουδάμε, Χορεύουμε, Γυμναζόμαστε – Μουσικοκινητικά
Ο Άγιος Πορφύριος είχε δει τους Αγωνιστάς του 1821 με τον Κολοκοτρώνη πρώτο, όλους στον Παράδεισο..!
Κι όταν του είπαν τί να κάνουμε κι εμείς, για να πάμε κοντά τους είπε ο Άγιος να κάνετε ό,τι κάνανε κι αυτοί.. ν΄αγωνισθείτε υπέρ πίστεως και πατρίδος, να 'στε φιλόθεοι, φιλοπάτριδες και φιλάνθρωποι, με την έννοια της αγάπης στον Θεό...
~ π. Ανανίας Κουστένης

Ακολουθούν πληροφορίες για τη σημαία μας από το ορθόδοξο νεανικό χριστιανικό περιοδικό “Προς τη Νίκη” του τεύχους Μαρτίου 2023.

Διαβάστε την παρακάτω ανάρτηση με χρήσιμες πληροφορίες για την σημαία μας!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?