“Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…”

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Στο pemptousia.gr διαβάζουμε ότι κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μία μικρή αλλά σημαντική ευχή δεσπόζει στις ακολουθίες της Αγίας μας Εκκλησίας. Μια ευχή μικρή, αλλά περιεκτική, η οποία δεν απαγγέλλεται απλά, αλλά συνοδεύεται από κινήσεις μετανοίας. «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…».

Η Ευχή αυτή, σύμφωνα με την Παράδοση, αποδίδεται σε έναν από τους μεγάλους δασκάλους της πνευματικής ζωής, τον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο (28 Ιανουαρίου), τον Άγιο των δακρύων, όπως τον χαρακτηρίζει ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης.

Η δομή της ευχής αποτελείται από 3 μέρη. Στο πρώτο μέρος είναι η ικετευτική παράκληση από την απαλλαγή 4 παθών, στο δεύτερο μέρος είναι η ικετευτική παράκληση για την απόκτηση 4 αρετών και στο τρίτο μέρος είναι η συγκεφαλαίωση του ανωτέρου περιεχομένου.

Η ευχή αρχίζει με την φράση «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…». Η έκφραση αυτή είναι παρμένη από το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, της Σοφίας Σειράχ (23,1). Αρχίζει με την προσφώνηση του ονόματος του Θεού, ο οποίος αποτελεί τον οδηγό και κυβερνήτη της ζωής μας, τον υπερασπιστή της ζωής μας , όπως λέει και ο ψαλμωδός (Ψαλμ. 26,1).

Γιατί αυτή η σύντομη και απλή προσευχή κατέχει μια τόσο σημαντική θέση στην όλη λατρεία της Μεγάλης Σαρακοστής;

Διότι απαριθμεί, μ’ ένα μοναδικό τρόπο, όλα τα αρνητικά και τα θετικά στοιχεία της μετάνοιας και αποτελεί, θα λέγαμε,
ένα «κανόνα ελέγχου» του προσωπικού μας αγώνα στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Αυτός ο αγώνας σκοπεύει
πρώτα απ’ όλα στην απελευθέρωσή μας από μερικές βασικές πνευματικές ασθένειες που διαμορφώνουν τη ζωή μας
και μας κάνουν πραγματικά ανίσχυρους ακόμα και για να κάνουμε αρχή στροφής στο Θεό.

Andreas Aggelis – Byzantine Music – Chanting Art
ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ : Χρήστος Αγγέλου Βουλδής, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης Ι.Ναού Αγίου Αποστόλου Θωμά Αγρινίου, Φεβρουάριος 2010. ΕΡΜΗΝΕΙΑ : Ανδρέας Γ. Αγγελής , Δεκέμβριος © 2011 Το εν λόγω ηχητικό είναι από το CD ΄΄ΥΜΝΟΙ TΡΙΩΔΙΟΥ Συμμετέχει ο Πρωτοψάλτης Γεώργιος Φανάρας.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την προσευχή. Πηγές: – π. Αλεξ. Σμέμαν «Μεγάλη Σαρακοστή», εκδόσεις «Ακρίτας» /saint.gr-«Ἀπὸ τὸ καθ᾿ ἡμέραν στὸ καθ᾿ ὁμοίωσιν», Nικολάου, μητρ. Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς, εκδ. “Ἐν πλῷ.

Διαβάστε την ανάλυση της ευχής του Αγίου Εφραίμ του Σύρου από το βιβλίο «Μεγάλη Σαρακοστή» π. Αλεξάνδρου Σμέμαν, εκδόσεις «Ακρίτας» / Πηγή: www.saint.gr παρακάτω: 1ο μέρος και 2ο μέρος

Εύχομαι σε όλους σας, καλό υπόλοιπο Σαρακοστής και καλή δύναμη στον αγώνα σας!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?