Μες στο μουσείο

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Η 13η ενότητα στο μάθημα της γλώσσας της Β δημοτικού ασχολείται με τη μουσειακή εκπαίδευση. Ας επισκεφθούμε μέσω εκπαιδευτικών βίντεο δύο λαογραφικά μουσεία της Ηπείρου.

Λαογραφικό Μουσείο της Tοπικής Κοινότητας της Ζίτσας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Tοπικής Κοινότητας της Ζίτσας, άνοιξε τις πόρτες του επίσημα για το κοινό την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017. Το Μουσείο είναι δημιούργημα του Πολιτιστικού Συλλόγου της και βρίσκεται στο κέντρο της Ζίτσας (Ρούγα) απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου.

Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση και προβολή του πάσης φύσεως ιστορικού και λαογραφικού υλικού για τη μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων της Ζίτσας αλλά και των επισκεπτών άλλων περιοχών.

Το Λαογραφικό Μουσείο διαθέτει πάνω από 1000 εκθέματα στον θεματικά διαμορφωμένο εκθεσιακό του χώρο των δύο κτηρίων του, καθοδηγώντας τον επισκέπτη σε μία γνωριμία με την τοπική ιστορία, την παράδοση του τόπου κατά την διάρκεια των διαφόρων εκφάνσεων της ζωής των κατοίκων. Η συλλογή του περιλαμβάνει αντικείμενα από τον υλικό βίο (αγροτικές ασχολίες), οικιακά σκεύη, όργανα χειροτεχνίας, ενδυμασίες καθώς και έντυπο και εικαστικό υλικό.

Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης

Το μουσείο, γνωστό και ως «Αρχοντικό», από τα πρώτα έργα του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο (1955), στεγάζεται στο ανοικοδομημένο Αρχοντικό Τοσίτσα, το πατρογονικό της γνωστής οικογένειας ευεργετών, που κτίστηκε το 1661.

Το ερειπωμένο αρχοντικό, αφού αναστυλώθηκε, εξοπλίστηκε με ανεκτίμητες συλλογές και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό ως Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης.

Το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα οφείλει την ύπαρξή του στο όραμα και στο πάθος δύο ανδρών: του βαρώνου Μιχαήλ Θ. Τοσίτσα (1885-1950) και του Ευάγγελου Αβέρωφ (1908-1990): με τα χρήματα του Τοσίτσα και με την έμπνευση και πρωτοβουλία του Αβέρωφ, υλοποιήθηκαν έργα που μεταμόρφωσαν την περιοχή του Μετσόβου.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον χώρο του Μουσείου και από τον ιστότοπο του Ιδρύματος (ανάκτηση 5/5/2019): https://metsovomuseum.gr/tossizza-fou… Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον χώρο του Μουσείου.

FayL

Εικονική περιήγηση σε μουσεία

Η καταπληκτική εφαρμογή Google Arts & Culture πραγματοποιεί εικονική περιήγηση σε ιστορικούς χώρους και μουσεία του κόσμου! Μπείτε στην εφαρμογή και πατήστε όπου σας ενδιαφέρει να ταξιδέψετε!

Αν θέλετε μπορείτε να επισκεφθείτε το υπέροχο Μουσείο της Μουσικής της Φιλαρμονικής του Παρισιού για να δείτε και να ακούσετε όσα θέλετε από τα 7000 μουσικά όργανα και αντικείμενα που φιλοξενεί!

Εννοείται ότι επιλέγουμε μερικά από τα δικά μας θαυμάσια ελληνικά μουσεία!!

Εικονική περιήγηση στο μουσείο της Ακρόπολης

Εικονική Περιήγηση στο μουσείο Μπενάκη

Εικονική Περιήγηση στο μουσείο Γουλανδρή (φυσικής ιστορίας)

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?