Εργατική Πρωτομαγιά

από Love Teaching by Archodoula
2 λεπτά ανάγνωσης

Η Πρωτομαγιά εκτός από την μέρα της Άνοιξης και των λουλουδιών έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών. Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα. (Πηγή:www.sansimera.gr)

Στη συνέχεια τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν με ένα ενδιαφέρον πακέτο δραστηριοτήτων πατώντας εδώ (πηγή: ioanna georgovitsa). Οι δραστηριότητες  δίνουν μια ευκαιρία στους μαθητές να αναστοχαστούν την ιστορική σημασία αυτής της ημέρας.

Αναλυτικότερα, τα φύλλα εργασίας περιλαμβάνουν τις εξής δραστηριότητες:

  • την κατασκευή ενός χάρτη με τα βασικά ιστορικά γεγονότα της Εργατικής Πρωτομαγιάς,
  • την δημιουργία μιας συνοδευτικής αφίσας για το σύνθημα των εργατών,
  • δραστηριότητες γραπτού λόγου: στην 1η  οι μαθητές καλούνται να μπούνε στη θέση ενός απεργού εργάτη και να απαντήσουν στις ερωτήσεις ενός δημοσιογράφου από τη δική του σκοπιά(θα μπορούσε να συνοδευτεί και από δραματοποίηση) και στην 2η να γράψουν λίγα λόγια για τα επαγγέλματα που θαυμάζουν, καθώς και να ετοιμάσουν μια ευχαριστήρια κάρτα στους εργαζομένους σε ένα από αυτά.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?