Οι συνθήκες ζωής των υπόδουλων

από Love Teaching by Archodoula
9 λεπτά ανάγνωσης

Μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οι υπόδουλοι Έλληνες ζούσαν δύσκολα, καθώς αντιμετώπιζαν πολλές διακρίσεις, ιδιαίτερα τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Πολλές από αυτές είχαν σχέση με τη φορολογία.

Αν και θεωρητικά οι Οθωμανοί Σουλτάνοι παραχωρούσαν κάποιες ελευθερίες στους «απίστους» υπηκόους τους, στην καθημερινή ζωή οι περιορισμοί ήταν πολλοί, ιδιαίτερα τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας. 

Οι Χριστιανοί υποχρεώνονταν να κατοικούν σε φτωχικές συνοικίες των πόλεων και υπηρετούσαν στο στρατό μόνο σε βοηθητικές υπηρεσίες είτε ως ναύτες και οδηγοί. Απαγορεύονταν επίσης οι λιτανείες. Αλλά και οι σοβαρές δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν Χριστιανούς, εξετάζονταν στα μουσουλμανικά ιεροδίκεια και όχι στα εκκλησιαστικά δικαστήρια.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις όμως αφορούσαν την κατανομή των φόρων. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ενδιαφερόταν εξαιρετικά για την είσπραξη τους, καθώς στα έσοδα από τη φορολογία στήριζε κατά μεγάλο μέρος τη συντήρηση της. Οι Χριστιανοί επιβαρύνονταν οικονομικά πολύ περισσότερο από τους Μουσουλμάνους, πληρώνοντας πολλούς τακτικούς φόρους, όπως τον κεφαλικό φόρο, τον φόρο εστίας για τις κατοικίες τους, φόρο για τη χρήση της γης (έγγειος) αλλά και για την αγροτική παραγωγή (δεκάτη). Εκτός από τους τακτικούς, υπήρχαν και έκτακτοι φόροι, καθώς και αγγαρείες. Οι διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών ήταν πιο έντονες σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι τοπικοί διοικητές, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορούσε εύκολα να τους ελέγξει, δεν δίσταζαν να τους κακομεταχειρίζονται, ιδίως σε περιόδους ταραχών αλλά και για την ενίσχυση του προσωπικού τους ταμείου.

Παρουσίαση μαθήματος

Κι άλλες γνώσεις

Τα πιο σκληρά όμως μέτρα που αντιμετώπισαν οι Χριστιανοί, ιδιαίτερα τους πρώτους αιώνες της κατάκτησης, ήταν οι σφαγές και οι αιχμαλωσίες, οι εξισλαμισμοί, το παιδομάζωμα καθώς και η εγκατάσταση τουρκικών και άλλων φύλων σε εύφορα εδάφη, με συνέπεια την αναγκαστική μετακίνηση ελληνικών πληθυσμών στο εξωτερικό ή σε απομονωμένα και ορεινά μέρη στο εσωτερικό. 

Βιντεομάθημα

Ψηφιακή Τάξη

Ελληνική ιστορία – Νεοελληνική τέχνη – Η ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

The Benaki Museum

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή των Ελλήνων πριν την Επανάσταση | Και εγένετο Ελλάς | OPEN TV

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου μιλά για το πώς ζούσαν οι Έλληνες πριν το 1821, τι επαγγέλματα έκαναν, τι ρόλο είχαν οι γυναίκες στην κοινωνία, αν μπορούσαν οι χριστιανοί να παντρευτούν μουσουλμάνους ή το αντίθετο, αλλά και για το προσδόκιμο ζωής εκείνη την περίοδο.

OPEN

Ερωτήσεις μαθήματος

Λάρισα 1819 – Σκηνή καθημερινής ζωής

Διαδραστική εικόνα με θέμα μια αγροτική σκηνή σε ένα χωριό της Λάρισας κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, όπως αποδίδεται στο έργο του ζωγράφου και περιηγητή Edward Dodwell. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η εξερεύνηση της εικόνας και η κατανόηση όψεων της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της εποχής. Το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να προβάλουν λεπτομέρειες του ζωγραφικού έργου, καθώς και σύντομες πληροφορίες για την κατοικία, την ψυχαγωγία, τις αγροτικές εργασίες, την υφαντική, την άντληση νερού, την καθαριότητα, καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.

Παιχνίδια!!

από Ezarampouka
από Frosohatziagoraki
από Frosohatziagoraki

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?