Το «Παιδομάζωμα»

από Love Teaching by Archodoula
8 λεπτά ανάγνωσης

Το «Παιδομάζωμα», που αναφέρεται και ως «φόρος αίματος» σε αντιπαραβολή με τον κεφαλικό φόρο, ήταν η βίαιη στρατολόγηση, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, νεαρών αγοριών από χριστιανικές οικογένειες του οθωμανικού κράτους, τα οποία εξισλαμίζονταν, μορφώνονταν και εκπαιδεύονταν για την επάνδρωση των σωμάτων των γενιτσάρων ή των εσωτερικών υπηρεσιών των σουλτανικών ανακτόρων, όπως αναφέρεται στο www.paratiritis-news.gr .

Ορισμός παιδομαζώματος

Το παιδομάζωμα (τουρκικάdevşirmeντεβσιρμέ) ήταν οθωμανική πρακτική απαγωγής νέων αγοριών, κυρίως χριστιανών των Βαλκανίων, με σκοπό την ανατροφή τους ως στρατιωτών ή τη στελέχωση υπηρεσιών του σουλτάνου. Λεγόταν επίσης και «παιδολόγι» ή «γενιτσαριά».[1] Ήταν κεντρικά οργανωμένη διαδικασία και εμπνευστής του υπήρξε ο Καρά Χαλίλ Πασάςμεγάλος βεζίρης επί σουλτάνουΜουράτ Α΄ (βασ. 13591389)

Ο Μιχάλης Στούκας στο άρθρο του μας γνωστοποιεί ότι το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με τον ιστορικό Παπαρρηγόπουλο, είναι μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία. Ναι μεν η ακούσια ή εκούσια αρνησιθρησκία των κατακτημένων ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ακόμα και στο αραβικό κράτος των πρώτων μωαμεθανών χαλίφηδων. Αλλά η συστηματική στρατολόγηση εξισλαμισμένων παιδιών είναι μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενίσχυση και την επέκταση του οθωμανικού κράτους.

Το παιδομάζωμα, σύμφωνα με τον Παπαρρηγόπουλο, άρχισε να γίνεται πιο συστηματικό από τα χρόνια του Μουράτ Α’ και συγκεκριμένα από το 1362. Επί Μουράτ Β’, το σώμα που είχε δημιουργηθεί από το παιδομάζωμα είχε 6.000 – 10.000 άνδρες. Οριστικά, το παιδομάζωμα επιβλήθηκε επί Σελίμ Α΄και Σουλεϊμάν Β’. Τότε ψηφίστηκε ο νόμος για στρατολόγηση χριστιανόπουλων ανά πενταετία, σύντομα αυτό άρχισε να γίνεται κάθε τετραετία και τελικά έγινε ετήσιο. Τον βαρύ αυτό φόρο «πλήρωναν» όλες οι βαλκανικές επαρχίες της οθωμανικής αυτοκρατορίας (και η Ουγγαρία), ενώ από τα τέλη του 15ου αιώνα επεκτάθηκε και στην Ανατολή. Ορισμένες μόνο περιοχές (Κωνσταντινούπολη, Γαλατάς, Ρόδος, Ιωάννινα) είχαν εξαιρεθεί από το παιδομάζωμα. Επίσης, από την βίαιη στρατολόγηση εξαιρούνταν οι Εβραίοι.

Ο στόχος του ήταν διπλός

Αφενός η αποδυνάμωση του σκλαβωμένου-ηττημένου και αφετέρου η ενδυνάμωση του τυράννου-νικητή. Τυχόν προσπάθεια των γονέων να αποτρέψουν την αρπαγή του παιδιού τους τιμωρούνταν με θάνατο.

Τα παιδιά που στρατολογούνταν ήταν χριστιανόπαιδες ηλικίας 8-20 ετών. Στην αρχή το παιδομάζωμα διεξαγόταν κάθε 5 χρόνια, αργότερα κάθε 4, ή και λιγότερα ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε σουλτάνου. Θεωρητικά εξαιρούντο τα ορφανά παιδιά, οι έγγαμοι και οι μοναχογιοί. Οι εξαιρέσεις όμως υπήρχαν, συνήθως, για να καταπατούνται, και οι υπεύθυνοι για τη συλλογή των παιδιών, Τούρκοι αξιωματούχοι, σπάνια τις σέβονταν.

Είναι χαρακτηριστικό το φιρμάνι της Υψηλής Πύλης προς τις οθωμανικές αρχές της Ρούμελης, με ημερομηνία 29 Μαρτίου 1601, που όριζε ότι:

«Οι νέοι των απίστων (που προορίζονται για γενίτσαροι) έπρεπε να είναι καλλίμορφοι, αρτιμελείς και προς πόλεμον κατάλληλοι… Όταν κανείς αντιστεί εις την παράδοσιν των γενιτσάρων ν’ απαγχονίζεται ευθύς εις το κατώφλι της θύρας του…».

Στην Ήπειρο, την πρώτη Κυριακή μετά την αρπάγη, οι γονείς των παιδιών αυτών πήγαιναν μαυροφορεμένοι στην εκκλησία, όπου έψελναν νεκρώσιμη ακολουθία σαν να ήταν νεκρά.

Ο ακριβής αριθμός των χριστιανοπαίδων που αρπάχτηκαν δεν είναι γνωστός. Η εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος» κάνει λόγο για πάνω από μισό εκατομμύριο. Τουρκική πηγή του 16ου αιώνα κάνει λόγο για 200.000 έως τότε. Αυστριακός ιστορικός του 19ου αιώνα κάνει λόγο για 500.000 παιδιά, Γάλλος ιστορικός για 5.000.000 παιδιά, ενώ ο εθνικός μας ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος για 1.000.000 παιδιά.

Το Παιδομάζωμα – Οι Γενίτσαροι

Παρακάτω παρουσιάζεται ένα ακουστικό θεατρικό με τους μαθητές της Στ’, του 1ου Δημ. Σχολείου Καστοριάς.

Σοφία Καμπούρη – Γκίτσου

Η Επανάσταση του 1821, με όσα προηγήθηκαν και διαδραματίστηκαν στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς και ιδιαίτερα το απαίσιο «παιδομάζωμα», επιβεβαιώνει ότι ήταν πραγματικά ένα θαύμα. Ένα θαύμα-αποτέλεσμα του ακατάλυτου δεσμού του ελληνισμού με τον χριστιανισμό. Αν δεν υπήρχε αυτός ο ακατάλυτος δεσμός, δεν θα υπήρχε γένος των Ελλήνων να ξεσηκωθεί το 1821. Οι Έλληνες θα ήταν ένας ακόμα εξαφανισμένος λαός της αρχαιότητας.

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το παιδομάζωμα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας πατώντας εδώ.

Θεατρικό από τα παιδιά των νεανικών συνάξεων της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 40 Εκκλησιών, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

pankrestos

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?