Ο Χριστός και τα πουλιά

από Love Teaching by Archodoula
8 λεπτά ανάγνωσης

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την αρχή της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδας και σήμερα στο μάθημα της γλώσσας της Α και Β δημοτικού ασχολούμαστε με ένα κείμενο από τη θεματική ενότητα “Θρησκευτική” ζωή”. Είναι ο λαϊκός μύθος “Ο Χριστός και τα πουλιά” και περιλαμβάνεται στα κείμενα του Ανθολόγιου της Α και Β δημοτικού. Το διαβάζουμε από εδώ .

Εκπαιδευτικό βίντεο

Sotiria Kitsiou

Ήχοι πουλιών – Ο Χριστός και τα πουλιά

GEORGIA MARAGKOU

Για να πραγματοποιήσουμε την τελευταία δραστηριότητα, που προτείνεται στο Ανθολόγιο, με στόχο να βρούμε ποιο μουσικό όργανο χρησιμοποιεί ο συνθέτης για να δώσει την εντύπωση ενός πουλιού που κελαηδάει, ακούσαμε το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος».

Ο “Πέτρος και ο Λύκος”

Ο “Πέτρος και ο Λύκος” γράφτηκε από τον Προκόφιεφ ως ένα μουσικό παραμύθι με αφηγητή. Πρεμιέρα στο Παιδικό Θέατρο της Μόσχας, το 1936. Οι απείθαρχοι ήρωες, κατά περίεργο τρόπο, ήταν πάντα αγαπητοί από τα παιδιά, στα παραμύθια όπου παρουσιάζονταν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πέτρο σ΄ αυτό το ρωσικό παραμύθι. Η μουσική γράφτηκε από τον Προκόφιεφ για να συνοδεύει όχι το τραγούδι, αλλά την αφήγηση. Μάλιστα, το έργο αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μίμησης των χαρακτήρων του έργου από τα όργανα της ορχήστρας: το φλάουτο κάνει το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, τα έγχορδα το μικρό Πέτρο. Το ηθικό δίδαγμα; «Δεν γίνεσαι ήρωας χωρίς να εκτεθείς σε κινδύνους».

Νίκος Κανελλόπουλος-μουσικός παραγωγός Μουσικό παραμύθι: «Ο Πέτρος και ο Λύκος», Μουσική:
Σεργκέι Προκόφιεφ, Αφήγηση: Πέτρος Κανελλόπουλος, Διάρκεια 11.19

Ο Δημήτρης Χορν, στην τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή (Μέγαρο Μουσικής 1993) διαβάζει το παραμύθι “Ο Πέτρος και ο λύκος” του Σεργκέι Προκόφιεφ. Είναι ένα μουσικό παραμύθι με το οποίο τα παιδιά εξοικειώνονται με τα μουσικά όργανα (και τους ήχους) μιας συμφωνικής ορχήστρας μέσα από τις περιπέτειες του μικρού Πέτρου και των ζώων που συναντάει.

MsKomparsa (Μουσικό παραμύθι: «Ο Πέτρος και ο Λύκος»,
Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ, Διαβάζει ο Δημήτρης Χορν, Διάρκεια 27.44)

Dancing cards

Ακούγοντας το μουσικό παραμύθι κατασκευάσαμε dancing cards με διάφορα πουλιά και γράψαμε αφιερώσεις στα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Εκπαιδευτικά παιχνίδια

από Angelachatiraki

Κατασκευές!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?