Εκπαιδευτική επίσκεψη στην 6η ΕΜΑΚ στην Πάτρα

από Love Teaching by Archodoula
11 λεπτά ανάγνωσης

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, σε συνέχεια της εκπαιδευτικής μας εκδρομής, μετά την συμμετοχή μας στην εκδήλωση με περιβαλλοντικές δράσεις σχετικές με το δάσος “Μαθαίνω και Αγαπώ το Δάσος“, επισκεφθήκαμε την 6η ΕΜΑΚ στην Πάτρα.

Η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) υπάγεται στο Πυροσβεστικό Σώμα το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η κύρια ευθύνη της είναι διάσωση σε ακραίες καταστάσεις ή όπου χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση όπως διάσωση από πλημμύρες, σεισμούς, ορεινή διάσωση, υποβρύχια έρευνα, ΧΒΡ συμβάντα, καθώς και συνδρομή στο λοιπό πυροσβεστικό έργο (πυρκαγιές, τροχαία και βιομηχανικά ατυχήματα κ.α.). Συστάθηκε στις 28 Απριλίου 1987 βάσει του ΠΔ 96 «Ίδρυση της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών».

Τα στελέχη της 6ης ΕΜΑΚ κος, Φωκάς, κος. Φλώρος και κος. Παναγιωτακόπουλος με πολλή όρεξη και αγάπη παρουσίασαν στους μαθητές πολλές πτυχές από το δύσκολο έργο που επιτελούν σώζοντας συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κίνδυνο κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως πλημμύρες, σεισμούς, ορεινή διάσωση, πυρκαγιές, τροχαία και βιομηχανικά ατυχήματα.

 Άσκηση της 6ης ΕΜΑΚ στο πανεπιστήμιο

Δείτε μερικά στιγμιότυπα από την άσκηση Τροία 2022 που έλαβε χώρα στο κτίριο της Πρυτανείας του πανεπιστημίου Πατρών στην οποία συμμετείχε και η ειδική ομάδα αντιμετώπισης και διαχείρισης Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών Περιστατικών (ΧΒΡΠ) της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας.

Ionian Channel

Βίντεο με το εργαλείο διαστολέας

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που παρουσιάζει τον διαστολέα, τον οποίο χρησιμοποιούν σε ατυχήματα για την διάνοιξη πορτών.

Ορεινή διάσωση

Επίδειξη στους μαθητές του τρόπου διάσωσης ενός τραυματισμένου ανθρώπου σε κάποιο βουνό, φαράγγι ή δύσβατο ορεινό σημείο.

Jordan: Διασωστικός σκύλος έρευνας και διάσωσης

Γνωρίσαμε τον αξιαγάπητο Jordan που έχει βρει πολλούς αγνοούμενους συνανθρώπους μας δίνοντας μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσει ανθρώπους, που η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή.

Εντοπίζουν αγνοούμενους σε ανοιχτό πεδίο. Ανθρώπους που έχουν θαφτεί κάτω από συντρίμμια. Αναζητούν ίχνη ζωής έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα μιας χιονοστιβάδας. Ο Jordan αψηφά τις αντίξοες συνθήκες και ρίχνεται με σθένος στην εργασία του, μαζί με τον χειριστή του κο. Παναγιωτακόπουλο.

Οι μαθητές αγάπησαν τον υπέροχο σκύλο διάσωσης και ήθελαν να τον χαϊδέψουν!

Τέλος, η επίσκεψη μας ολοκληρώθηκε με επίδειξη ενός πυροσβεστικού οχήματος και οι μαθητές έγιναν για λίγο… πυροσβέστες!

Ενθουσιαστήκαν όλοι οι μαθητές και χάρηκαν για την ευκαιρία της βιωματικής προσέγγισης του επαγγέλματος.

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ κι έγινα για μια στιγμή πυροσβέστης.

Πραγματικά, είναι πολύ δύσκολο κι απαιτητικό επάγγελμα που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και αντοχές. Μα πάνω απ’ όλα θέλει απίστευτη ψυχική δύναμη, πειθαρχία, πίστη και ψυχραιμία για να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες συνθήκες σε οριακές καταστάσεις προσφέροντας τον εαυτό σου για να σώσεις έναν άλλον άνθρωπο που η ζωή του κρέμεται σε μία κλωστή…

Ολόθερμες ευχαριστίες από όλο το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας και τους μαθητές μας στα στελέχη της 6ης ΕΜΑΚ για την άψογη φιλοξενία που μας παρείχαν στον χώρο τους και για το εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη με υπομονή, πίστη και ελπίδα στο δύσκολο και σημαντικό έργο που επιτελείτε στην κοινωνία μας!

Η εκπαιδευτική επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της ενδοσχολικής αξιολόγησης του σχολείου μας και στο 6ο εργαστήριο δεξιοτήτων του 3ου κύκλου στη θεματική ενότητα Φροντίζω το περιβάλλον με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Σεισμός…Ψυχραιμία!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?