Μαθαίνω και Αγαπώ το Δάσος

από Love Teaching by Archodoula
10 λεπτά ανάγνωσης

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 όλες οι τάξεις του σχολείου μας συμμετείχαν στην εκδήλωση με περιβαλλοντικές δράσεις σχετικές με το δάσος “Μαθαίνω και Αγαπώ το Δάσος“, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Βοιωτίας.  

Τη φετινή σχολική χρονιά συμμετέχουμε στην υλοποίηση του Έργου «Μαζί για το ΔάSOS» στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ, Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», του οποίου εθνικός χειριστής στην Ελλάδα είναι η ΕΕΠΦ. Το έργο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Π. & Α. Κανελλοπούλου(https://pacf.gr)

Οι μαθητές με πολύ ενδιαφέρον και αρκετή όρεξη συμμετείχαν ενεργά μέσω της βιωματικής μάθησης σε τέσσερις σταθμούς δραστηριοτήτων. Πάμε να δούμε τις δράσεις στους σταθμούς!

1ος Σταθμός: Εθελοντές Δασοπυροσβέστες

Εμψυχωτές-Εισηγητές Σταθμού ήταν οι Ιωάννης Σαλίκης και Βασίλειος Καράππαπας από το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών.

Οι ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν η προσφορά στο σύνολο σε πρώτο πλάνο και οι άγρυπνοι φρουροί της φύσης μας.

2ος σταθμός: Τα δέντρα δίπλα μας

Εισηγήτρια του σταθμού ήταν η Ελένη Αντωνακοπούλου, Υπεύθυνη AΒάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Οι μαθητές αρχικά συμμετείχαν σ’ ένα παιχνίδι γνωριμίας. Ο ένας μαθητής έδινε ένα μπαλάκι στον άλλο λέγοντας το όνομά του και έπειτα ανέφερε κάτι που του αρέσει στο δάσος.

Στη συνέχεια, στην επόμενη δραστηριότητα οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έπρεπε να ενώσουν τα μέρη παροιμιών που αφορούν το δάσος και ήταν δοσμένα σε φύλλα εργασίας.

Τέλος, συμπλήρωσαν με ομαδικότητα ένα φύλλο εργασίας που αφορούσε την αξία των δέντρων στην πόλη.

3ος Σταθμός: Παναχαϊκό όρος, γνώρισε το δάσος δίπλα στην πόλη μας

Εμψυχωτές-Εισηγητές Σταθμού ήταν τα παρακάτω μέλη από το Δήμο Πατρέων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος , ενέργειας και πράσινου του τμήματος περιβάλλοντος και ενέργειας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο. Οι υπόλοιποι εμψυχωτές του σταθμού ήταν οι: Βασιλική Μπαουστάνου, Ελένη Τρομπούκη, Μερσίνη Ζούρου, Μάνος Βενταφρίντας.

Ένας αρκετά ενδιαφέρον σταθμός καθώς οι μαθητές ζουν στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους και ενημερώθηκαν για τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους. Ύστερα, οι μεγαλύτεροι μαθητές έλυσαν κρυπτόλεξα και σταυρόλεξα σχετικά με το Παναχαϊκό όρος.

Οι μικρότεροι μαθητές της Α και Β τάξης έπαιξαν ένα πολύ ωραίο εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι φιδάκι για το Παναχαϊκό όρος! Το διασκέδασαν και έμαθαν παίζοντας!

4ος Σταθμός: ΟιΚιΠα. ΣΑΜΑΡΕΙΚΑ.

Εισηγητής του σταθμού ήταν ο Θωμάς Κουτρούμπας,Βιολόγος, Μέλος Διαχειριστικής Επιτροπής ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.

Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Ο σταθμός αφορούσε την καταπατημένη έκταση του δάσους της Στροφυλιάς που είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει!

Τα πιστοποιητικά συμμετοχής μας

Βιβλία από την ΕΕΠΦ

Διανεμήθηκαν στους μαθητές το παρακάτω ενημερωτικό φυλλάδιο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και το βιβλίο “Το παράπονο του Ποσειδώνα.”

Ευχαριστούμε πολύ την ΕΕΠΦ και την Α/βαθμια Εκπαίδευση Αχαΐας μέσω της Ελένης Αντωνακοπούλου, υπεύθυνης AΒάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας στο τμήμα περιβαλλοντικής αγωγής για τις υπέροχες βιωματικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε!

Η δράση εντάσσεται και στο 6ο εργαστήριο δεξιοτήτων του τρίτου κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Α-Β τάξης αναφορικά με τη θεματική ενότητα Φροντίζω το περιβάλλον με τίτλο του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Σεισμός…Ψυχραιμία!”, καθώς στον 1ο σταθμό οι πυροσβέστες αναφέρθηκαν στον σεισμό και στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται πριν, κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά τον σεισμό.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?