Οι μητέρες στην τέχνη

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Η γιορτή της μητέρας που γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οφείλεται στον αγώνα που έκανε στις αρχές του 20ου αιώνα μία δασκάλα, από την Φιλαδέλφεια, ονόματι Άννα Τζάρβις η οποία ζούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ana Jarvis, αγωνίστρια από πολύ νεαρή ηλικία, ήθελε να τιμάται αυτή τη συγκεκριμένη μέρα η μητέρα η οποία βοήθησε στη συμφιλίωση των Νοτίων και Βορείων μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο. Το κογκρέσο, το 1914 όρισε τη συγκεκριμένη μέρα ως εθνική εορτή και οι αγώνες της Τζάρβις δικαιώθηκαν. Μόλις τη δεκαετία του ’60 η γιορτή της μητέρας στη χώρα μας ακολούθησε τα αμερικανικά πρότυπα και γιορτάζεται πλέον τη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Για να μάθουμε κάτι καινούριο για τον ελληνικό εορτασμό της μητέρας!

Η Υπαπαντή εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου. Επειδή όμως κατά την Υπαπαντή έχουμε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Παναγίας ως Μητέρα που οδηγεί το θείο Βρέφος στο Ναό του Κυρίου, γι’ αυτό και η Εκκλησία μας την ίδια μέρα τιμά μαζί της όλες τις μητέρες που οδηγούν τα παιδιά τους στο δρόμο του Χριστού, για να έχουν ως πρότυπο την Παναγία μας. Αυτή τη μέρα, τη 2α Φεβρουαρίου όρισαν οι Έλληνες το 1929 για την γιορτή της Μητέρας.

Η Υπαπαντή

Δείτε ένα όμορφο βίντεο που παρουσιάζει τις μητέρες στην τέχνη μέσα από πίνακες ζωγραφικής!

Maria Zappa-Kasapidi

Βίντεο “Μία ζωή μητέρα…”

Casulo Estúdio

Στη συνέχεια μπορείτε να παίξετε το παρακάτω διαδραστικό παιχνίδι ταιριάζοντας σωστά τους πίνακες ζωγραφικής!

Πατώντας στην εικόνα που ακολουθεί, θα βρείτε ένα booklet 25 σελίδων με προτάσεις διαθεματικών δραστηριοτήτων για τη Γιορτή της Μητέρας. Είναι δημιουργία της συναδέλφου Ευσταθίας Κωσταρά. Προτείνεται για το Νηπιαγωγείο, την Α’ τάξη και τη Β’ τάξη.

Τέλος, μπορείτε να πατήσετε στην παρακάτω εικόνα για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που υπάρχουν στη διαδραστική αφίσα ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Μητέρα και παιδί στην παραλία»!

You may also like

1 σχόλιο

Χαρούμενη ημέρα μητέρας! – Love Teaching 8 Μαΐου 2022 - 22:47

[…] Υπαπαντή: Η γιορτή της Ελληνίδας μητέρας Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!! Μια μητέρα […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?