Υλοποίηση προγράμματος παρέμβασης «Ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο»

από Love Teaching by Archodoula
9 λεπτά ανάγνωσης

Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης πρόγραμμα βραχείας παρέμβασης τεσσάρων διδακτικών ωρών με θέμα την «Ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο», από τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις», Θεοδωροπούλου Νίκη, Κοινωνική Λειτουργός, Μπεκίρη Σπυριδούλα, Κοινωνιολόγος, Φαλτσέτα Μαριλίνα, Ψυχολόγος M.Sc.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια της συμμετοχής της τάξης μας στο δίκτυο Αγωγής Υγείας «Συνδέσου & Μείνε
Υγιής»
σε συνεργασία με το τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Σκοπός της παρέμβασης

Ήταν οι μαθητές:

  • να ενημερωθούν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης του διαδικτύου
  • να κατανοήσουν την έννοια της υπερβολικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο
  • να εκπαιδευτούν στην ασφαλή πλοήγηση του διαδικτύου και στην προστασία τους από τους πιθανούς κινδύνους του
  • να κατανοήσουν πως μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες συμπεριφορές και φαινόμενα στο διαδίκτυο μέσω της σωστής συνεργασίας με τους ενήλικες (γονείς και εκπαιδευτικοί).

Μέσω της βιωματικής διαδικασίας οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά.

Μερικά από τα θέματα που προσεγγίστηκαν ήταν:

Ενημερωτικά βίντεο

Ό,τι ανεβάζουμε στο διαδίκτυο αφήνει για πάντα αποτύπωμα

Γι’ αυτό σκέψου καλά πριν ανεβάσεις φωτογραφίες και προσωπικές στου στιγμές…..

noncbtr

Social Media: Πως επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας. Εκτός όμως από τα θετικά που μας προσφέρουν, έρευνες έχουν δείξει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συσχετίζονται με αρκετές ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, της ανησυχίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Στο βίντεο αυτό περιγράφεται πως τα social media επηρεάζουν την ψυχολογία μας καθώς και τρόποι διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων που μας προκαλούν.

Μαθήματα Ζωής

Μήπως ζεις στο ψέμα;

Ditch the Label

Μικρό βίντεο για παιδιά σχετικό με τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο

Μέσα από το νέο animated video «cyberbullying με λόγια απλά» τα μικρά παιδιά διασκεδάζουν μαθαίνοντας πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και τους φίλους τους.

SaferInternet4Kids- Ελληνικό Κέντ. Ασφαλ. Διαδικτ.

Αυτοδιαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο

Τέλος, «σύμμαχος» για τους γονείς αλλά και για τα ίδια τα παιδιά που θέλουν να βάλουν όρια στο χρόνο που ασχολούνται διαδικτυακά είναι το ενημερωτικό φυλλάδιο για την αυτοδιαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο. Μέσα από το φυλλάδιο παρουσιάζονται εφαρμογές (applications) που διαθέτουν έξυπνες ρυθμίσεις για την υπενθύμιση των ορίων που έχουμε θέσει στον εαυτό μας, ώστε να επιτύχουμε μια καλύτερη αυτοδιαχείριση του χρόνου μας.
Το φυλλάδιο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Παιχνίδια του SaferInternet4Kids

banner-blue

Το παιχνίδι του SaferInternet4Kids περιέχει πάνω από 600 ερωτήσεις χωρισμένες σε κατηγορίες οι οποίες αφορούν στην ασφάλεια στο διαδίκτυο, στους υπολογιστές καθώς και σε γενικές γνώσεις τεχνολογίας.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ψυχαγωγήσει και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει τις γνώσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο καθώς και να μάθει στα παιδιά πως να προστατεύουν τον εαυτό τους στον ψηφιακό κόσμο. Για να παίξετε, κατεβάστε την εφαρμογή του Quizdom, για Android από εδώ και για iOS από εδώ και εγγραφείτε στην ομάδα (group) «saferinternet4kids.gr».

b-t-s-520-322

Παράλληλα με το παιχνίδι γνώσεων που συμπεριλήφθηκε στο Quizdom, μπορείτε να παίξετε και μια σειρά από online Quizzes τα οποία είναι της ίδια φιλοσοφίας. Μέσα από ένα διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνετε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τα online quiz μπορείτε να τα δείτε εδώ.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?