Αυτισμός στα κορίτσια: Μια εξερεύνηση των ιδιαιτεροτήτων και των προκλήσεων

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Ο αυτισμός είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο που επηρεάζει όλο και περισσότερα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, για πολλά χρόνια, ο αυτισμός αντιμετωπίζονταν κυρίως ως μια διαταραχή που επηρέαζε κυρίως αγόρια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η έρευνα έχει δείξει ότι ο αυτισμός επηρεάζει επίσης και κορίτσια, αν και μπορεί να παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που παρατηρούνται στα αγόρια.

Επισκόπηση του αυτισμού στα κορίτσια

Ο αυτισμός είναι μια φάση διαταραχής του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κοινωνική, επικοινωνιακή και συμπεριφορική συμπεριφορά του ατόμου. Αν και διαγιγνώσκεται συχνότερα σε αγόρια, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ο αυτισμός συμβαίνει επίσης σε κορίτσια, αν και σε μικρότερο ποσοστό.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν καταδείξει ότι τα κορίτσια μπορεί να εκδηλώνουν διαφορετικά συμπτώματα από τα αγόρια, τα οποία μπορούν να κρύβονται πίσω από τα κοινωνικά τους πρότυπα. Ενώ τα αγόρια μπορεί να εκδηλώνουν έντονη υπερευαισθησία, επιτηδευμένη μονομανία και δυσκολίες στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τα κορίτσια μπορεί να καταφεύγουν σε καλύτερη μίμηση κοινωνικών προτύπων και να καλύπτουν τις δυσκολίες τους, κάνοντας έτσι δυσκολότερη την αναγνώριση της διαταραχής.

Ποικίλλουσες πτυχές του αυτισμού στα κορίτσια

Το αυτιστικό φάσμα είναι ευρύ, και το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο που εκδηλώνεται στα κορίτσια. Κάποια κορίτσια μπορεί να έχουν σοβαρές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, ενώ άλλα μπορεί να φαίνονται σχετικά “κανονικά” στο περιβάλλον τους. Ωστόσο, η αναγνώριση και διάγνωση του αυτισμού στα κορίτσια παραμένει πρόκληση λόγω της δυσκολίας τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, καθώς και λόγω της υπερευαισθησίας που ενδέχεται να καταστήσει συγκεχυμένη την αναγνώριση των συμπτωμάτων τους.

Επιπτώσεις του αυτισμού στα κορίτσια

white and green scrabble tiles on the table
Photo by Polina Kovaleva on Pexels.com

Ο αυτισμός μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στη ζωή των κοριτσιών. Η δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να τα καθιστά ευάλωτα στον εκφοβισμό και τον αποκλεισμό από τους συνομηλίκους τους. Επιπλέον, οι δυσκολίες στην επικοινωνία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη σχολική επίδοση και στην ανάπτυξη φιλίας.

Ωστόσο, η αναγνώριση και διάγνωση του αυτισμού στα κορίτσια είναι σημαντική, καθώς μπορεί να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη και προσαρμοσμένες εκπαιδευτικές πρακτικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Συμπεραίνοντας, ο αυτισμός στα κορίτσια είναι μια σημαντική πτυχή της διαταραχής που αξίζει να εξερευνηθεί περαιτέρω. Οι μελλοντικές έρευνες μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών χαρακτηριστικών και των αναγκών των κοριτσιών με αυτισμό, προκειμένου να προσφερθεί η κατάλληλη υποστήριξη και η βέλτιστη φροντίδα.

Βιβλιογραφία

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing.
Attwood, T. (2007). The Complete Guide to Asperger’s Syndrome. Jessica Kingsley Publishers.
Rinehart, N. J., Bradshaw, J. L., Brereton, A. V., & Tonge, B. J. (2002). A clinical and neurobehavioral review of high-functioning autism and Asperger’s disorder. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, 36(6), 762-770.
Solomon, M., Miller, M., Taylor, S. L., Hinshaw, S. P., & Carter, C. S. (2012). Autism symptoms and internalizing psychopathology in girls and boys with autism spectrum disorders. Journal of Autism and Developmental Disorders, 42(1), 48-59.
Wing, L., Gould, J., & Gillberg, C. (2011). Autism spectrum disorders in the DSM-V: better or worse than the DSM-IV? Research in Developmental Disabilities, 32(2), 768-773.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?