Όψεις της σύγχρονης Πάτρας

από Love Teaching by Archodoula
11 λεπτά ανάγνωσης

Το 5ο εργαστήριο δεξιοτήτων εκπονείται στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος ” Πάτρα, μια πόλη με μακραίωνη ιστορία” σε συνεργασία με το τμήμα πολιτιστικών θεμάτων ΔΙ.ΠΕ. Αχαΐας και του πρώτου κύκλου εργαστηρίων δεξιοτήτων με τη θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον: Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά” με τίτλο “Ψηλαφώντας την ιστορία της Πάτρας“.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η Πάτρα αναπτύσσεται ταχύτατα χάρη στο λιμάνι και στο εμπόριο που διεξάγεται μέσω αυτού. Μάλιστα, αποτέλεσε την πρώτη ελληνική πόλη που εισήγαγε δημόσιο ηλεκτροφωτισμό και ηλεκτροκίνητους τροχιόδρομους. Μπορείτε να δείτε την επίσκεψη μας στο πρώτο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της Ελλάδας που βρίσκεται στον Γλαύκο, στην πόλη της Πάτρας.

Η πολεμική προσπάθεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθήλωσε την ανάπτυξη της πόλης. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Πάτρα αποτέλεσε κύριο στόχο των Ιταλικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα, εγκαταστάθηκε γερμανική στρατιωτική διοίκηση και ιταλικά στρατεύματα στάθμευαν στην πόλη. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943, στα γειτονικά Καλάβρυτα τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό και κατέκαψαν την πόλη.

Μετά την απελευθέρωση η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα. Η καλλιτεχνική και πνευματική ζωή της πόλης είναι έντονη ενώ χτίζονται και πολλά νεοκλασικά κτήρια. Μερικά επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Στις μέρες μας η Πάτρα περιλαμβάνεται μέσα στις σπουδαιότερες Ελληνικές πόλεις και το λιμάνι της εξακολουθεί να παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

H Πάτρα του χθες

Μάρα Μαζαράκη

Η Πάτρα Από Ψηλά – Patras Greece From Above

Panagiotis Tsoukalis

Στη συνέχεια, ας γνωρίσουμε σπουδαία κτίρια και ιστορικούς χώρους της σύγχρονης Πάτρας μέσα από τις εργασίες των μαθητών.

Το μουσείο-σπίτι του Κωστή Παλαμά

Achaia Clauss 

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 με τα υπόλοιπα τμήματα της Έκτης τάξης του σχολείου μας επισκεφθήκαμε το οινοποιείο της Achaia Clauss που βρίσκεται στο Πετρωτό. 

Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύθηκε το 1964 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Φιλοξενεί 35 Ακαδημαϊκά τμήματα από Θεωρητικό, Θετικό, Ιατρικό και Οικονομικό κλάδο. Αποτελείται από περισσότερους από 700 διδάσκοντες και 30.000 φοιτητές.

Panagiotis Tsoukalis

Παλαιό Αρσάκειο

Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών

Το Κάστρο του Ρίου

n.p. production

Το Δημαρχείο της Πάτρας

Θέατρο Απόλλων & Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?