Εκπαιδευτική περιήγηση στην Achaia Clauss

από Love Teaching by Archodoula
10 λεπτά ανάγνωσης

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 με τα υπόλοιπα τμήματα της Έκτης τάξης του σχολείου μας επισκεφθήκαμε το οινοποιείο της Achaia Clauss που βρίσκεται στο Πετρωτό. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και συγκεκριμένα εντάσσεται στον πρώτο κύκλο στη θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον: Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά” με θέμα “Ψηλαφώντας την ιστορία της Πάτρας“. Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνδέεται διαθεματικά και με το μάθημα των Θρησκευτικών καθώς επισκεφθήκαμε την έκθεση που φιλοξενείται με τίτλο «Άμπελος και Οίνος στην Ορθόδοξη Λατρεία και Παράδοση».

Νοτιοανατολικώς των Πατρών, εις ωραίαν ρομαντικήν τοποθεσίαν κείνται τα εργοστάσια της οινοποιητικής εταιρείας ΑΧΑΙΑ. Άνωθεν του ποταμού Γλαύκου, μεγαλοπρεπής και επιβλητική επί γηλόφων, εκτείνεται εν είδει βυζαντινού μοναστηρίου με πύργους και επάλξεις και με την εκκλησίαν εν τω μέσω, η έπαυλις και τα εργοστάσια της εταιρείας. Η πλουσία χλωρίς θέλγει και αναπαύει το βλέμμα του παρατηρητού ενώ αι ποικίλαι αναδιπλώσεις των όπισθεν βουνών πλαισιούσι χαριέστατα την κυψέλην αυτήν της ελληνικής Βιομηχανίας, η οποία παράγει τους θαυμασίους οίνους και την μοναδικήν εις το είδος της Μαυροδάφνην.

«Πανελλήνιον Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821 – 1921, τόμος Β’, Βιομηχανία – Εμπόριον – Βιοτεχνία»

Με αυτά τα λόγια περιγράφεται στο «Πανελλήνιον Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821 – 1921, τόμος Β’, Βιομηχανία – Εμπόριον – Βιοτεχνία» που εκδόθηκε το 1923, η Achaia Clauss, το πρώτο οινοποιείο που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1859 και η παλαιότερη Ανώνυμη Εταιρεία της χώρας.

Η ACHAIA CLAUSS ιδρύθηκε το 1861 και είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας.

Βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο και τον αμπελώνα της. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα. Από το 1861 οινοποιεί.

Το γλυκό κόκκινο κρασί που πρωτοπαρήγαγε ο Gustav Clauss το 1873, στον αμπελώνα του, ονομάστηκε «Μαυροδάφνη», προς τιμήν μιας 16χρονης Ελληνίδας με όμορφα μαύρα μάτια, της Δάφνης, που πέθανε σε νεαρή ηλικία από φυματίωση. Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής και καθιερωτής του θεσμού του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, κατόπιν της επισκέψεως της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, για χάρη της οποίας μάλιστα ονόμασε το Κελλάρι «Αυτοκρατορικό» (Imperial Cellar). Πατήστε εδώ για να δείτε το χρονολόγιο της ιστορίας της Achaia Clauss.

Η ξεναγός μας η κα. Μαρία μας έδωσε πολλές σημαντικές πληροφορίες για το οινοποιείο. Επισκεφθήκαμε τους χώρους όπου παλιά λειτουργούσε το παλαιό οινοποιείο και σήμερα φιλοξενεί το κελάρι Νο9. Στη συνέχεια, περάσαμε στην έκθεση το «Βαρελάτικο» όπου γνωρίσαμε την τέχνη των βαρελοποιών του οινοποιείου. Είδαμε το Αυτοκρατορικό Κελάρι και μάθαμε για τα παλαιότερα βαρέλια, στα οποία ακόμα ζει και αναπνέει η Μαυροδάφνη του 1873: το παλαιότερο κρασί στην Ελλάδα.

Πίνακας ζωγραφικής στην Achaia Clauss, ο οποίος δημιουργήθηκε σύμφωνα με την φωτογραφία δεξιά (πηγή). Απεικονίζει τη μέρα όπου όλο το προσωπικό του οινοποιείου γιόρταζε τον τρύγο.

Τέλος, περιηγηθήκαμε στον χώρο της Κάβας Δανηιλίδος, είδαμε το γραφείο του ιδρυτή της Achaia Clauss, Gustav Clauss αλλά και θαυμάσαμε, βγάζοντας μία αναμνηστική φωτογραφία, την όμορφη θέα της Πάτρας από το μπαλκόνι της Bella Vista!

Έκθεση με τίτλο «Άμπελος και Οίνος στην Ορθόδοξη Λατρεία και Παράδοση»

Στην Κάβα Δανηιλίδος επισκεφθήκαμε την έκθεση με τίτλο «Άμπελος και Οίνος στην Ορθόδοξη Λατρεία και Παράδοση». Σε δώδεκα έγχαρτους πίνακες και σε δύο εικόνες, παρουσιάζεται η σχέση της αμπέλου και του οίνου με την Ορθόδοξη Λατρεία και Παράδοση όπως ενδεικτικά η Άμπελος, η Αληθινή (ο Ιησούς Χριστός), ο εν Κανά γάμος, η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, ο Άγιος Τρύφων (προστάτης των αγροτών και αμπελουργών) και η Θεία Ευχαριστία.
Με τη Θεία Ευχαριστία, ο άρτος και ο οίνος, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μεταβάλλονται σε «σώμα και αίμα Κυρίου».

Επίσης, από την έκθεση, δεν απουσιάζει ο Ορθόδοξος Ναός του Αγίου Θωμά (ο οποίος βρίσκεται εντός του χώρου της Achaia Clauss) και η Μαυροδάφνη συστατικό στοιχείο της Θείας Κοινωνίας.

Ας διαβάσουμε και την λεπτομερή εργασία του Γιάννη σχετικά με το οινοποιείο της Achaia Clauss

Περάσαμε πολύ όμορφα γνωρίζοντας την ιστορία του παλαιότερου οινοποιείου της Ελλάδας!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?