Χριστιανικές κοινότητες αγάπης

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Διαβάζουμε για τη ζωή των πρώτων χριστιανών μέσα από την Καινή Διαθήκη

  • «Ας πάρουμε την περίπτωση που κάποιος αδελφός ή κάποια αδελφή δεν έχουν ρούχα να ντυθούν και στερούνται το καθημερινό τους φαγητό. Κάποιος από σας τους πει: ΄΄Ο Θεός μαζί σας! Εύχομαι να βρείτε ρούχα και να χορτάσετε φαγητό΄΄. Ποιο το όφελος όμως, αν δεν του δώσετε και τα απαραίτητα που χρειάζεται το σώμα; Έτσι και η πίστη, αν δεν εκδηλώνεται με έργα, μόνη της είναι νεκρή. Αλλά θα πει κάποιος: ΄΄Εσύ έχεις πίστη κι εγώ έχω έργα΄΄. Του απαντώ: ΄΄Δείξε μου την πίστη σου από τα έργα σου. Εγώ μπορώ να σου αποδείξω την πίστη μου από τα έργα μου΄΄». (Ιακ 2, 15-18)

Πώς καταλαβαίνετε τη φράση: «η πίστη, αν δεν εκδηλώνεται με έργα, είναι νεκρή»;

  • «Ο καθένας ας δώσει ό,τι του λέει η καρδιά του χωρίς να στενοχωριέται ή να εξαναγκάζεται, γιατί ο Θεός αγαπάει αυτόν που δίνει με ευχαρίστηση. Ο Θεός έχει τη δύναμη να σας χορηγήσει πλουσιοπάροχα κάθε δωρεά, ώστε να είστε πάντοτε σε όλα τελείως αυτάρκεις και να δίνετε με το παραπάνω για κάθε καλό σκοπό…. Ο Θεός θα σας κάνει πλούσιους σε όλα, για να μπορείτε να δίνετε γενναιόδωρα.» (Β’ Κορ 9, 6-11)

Σκοπός δεν είναι να προσφέρουμε στον άλλον επειδή το λέει ο Θεός. Σκοπός είναι να προσφέρουμε
με ευχαρίστηση. Δώστε ένα παράδειγμα.

  • «Να είστε πάντοτε χαρούμενοι. Να προσεύχεστε αδιάκοπα. Να ευχαριστείτε τον Θεό για το καθετί». (Α΄ Θεσ 5, 16-18)

Τι συμβουλεύει ο Απόστολος τους χριστιανούς;

Αγάπες και γεύματα αγάπης

Οι πρώτοι χριστιανοί έτρωγαν όλοι μαζί σε ένα κοινό τραπέζι. Αυτά τα κοινά δείπνα τους ονομάζονταν Αγάπες. Τι διατηρείται μέχρι και σήμερα από αυτά τα κοινά δείπνα των πρώτων χριστιανών;

Μια λειτουργική πράξη, η αρτοκλασία, έχει τις ρίζες της στις Αγάπες. Αρτοκλασία γίνεται όταν γιορτάζει ένας ναός. Ο ιερέας ευλογεί τους άρτους (ψωμιά), που φέρνουν ως δώρο στην Εκκλησία οι γιορτάρηδες, δηλαδή οι πιστοί που γιορτάζουν κάποιον Άγιο. Έπειτα, οι άρτοι μοιράζονται στους πιστούς, κάτι που φανερώνει ακόμη περισσότερο τη σχέση της αρτοκλασίας με τις Αγάπες των πρώτων χριστιανών, όπου προσφερόταν από κοινού σε όλους η ίδια τροφή.
(Από το βιβλίο των Θρησκευτικών της Δ΄ Δημοτικού της Κύπρου)

Άγιες αγάπες

Αγάπες μεγαλόδωρες περίσσια
κάτου απ’ τη σκέπη τη δική σας, ίσια
ζούσαν μικροί, τρανοί, πλούσιοι, φτωχοί
κι ένωνε τους ανθρώπους μια ψυχή.

Κωστής Παλαμάς, Άγιες αγάπες

Η ζωή στην πρώτη χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων

Διαδραστική παρουσίαση με θέμα την πρώτη χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να εμπλουτίσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους σχετικά με τη ζωή των μελών της πρώτης χριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων, τα κοινά τους δείπνα, γνωστά ως «αγάπες», τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, καθώς και την εκλογή και τον ρόλο των επτά Διακόνων.

Οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες αγάπης (κουίζ)

Κουίζ δύο ερωτήσεων (σωστού – λάθους, πολλαπλών επιλογών), με θέμα τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες και τα δείπνα της αγάπης. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να δοκιμάσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους σχετικά με το πώς βίωναν την πίστη και την εκκλησιαστική ζωή οι πρώτοι χριστιανοί.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?