Η σημασία των χριστιανικών συμβόλων

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Οι μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών “Οι κατακόμβες: Χώρος ταφής και λατρείας”, μπορείτε στη συνέχεια να δείτε τη σχετική ανάρτηση, εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και δημιούργησαν μία μεγάλη αφίσα με τα χριστιανικά σύμβολα και την ερμηνεία τους.

Οἱ κατακόμβες ἦταν ὑπόγειες καί μέ διάφορο σχῆμα αἴθουσες στά χριστιανικά κοιμητήρια καί οἱ πρῶτοι χριστιανοί ἕνεκεν τῶν διωγμῶν ἐναντίον τους τίς χρησιμοποιοῦσαν ὡς χώρους λατρείας τοῦ Θεοῦ. Στίς κατακόμβες αὐτές οἱ χριστιανοί ἱστοροῦσαν δηλ. ἔφτιαχναν συμβολικές παραστάσεις τοῦ Χριστοῦ, τοῦ Μυστηρίου τῆς Θείας Κοινωνίας, τῆς προσευχῆς, οὕτως ὥστε νά μή γίνεται φανερή καί ἀποδεικτική ἡ παρουσία τῶν πιστῶν χριστιανῶν. Οἱ εἰδωλολάτρες δέν καταλάβαιναν αὐτές τίς παραστάσεις, τά σύμβολα αὐτά καί μόνο μεταξύ τῶν χριστιανῶν ἦταν κατανοητή ἡ πρώϊμος αὐτή χριστιανική τέχνη. Ἔτσι γνωριζόντουσαν οἱ χριστιανοί καί οὐδείς τῶν ἀμυήτων δέν καταλάβαινε περί τίνος πρόκειται.

Η ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει με το θείο, να το νιώσει κοντά του και να το ευχαριστήσει, υπάρχει από τη πρώτη στιγμή της ύπαρξης του και εκφράστηκε όχι μόνο μέσω της λατρείας και της προσευχής, αλλά και μέσω της τέχνης.

Καταφεύγει στα σύμβολα με τα οποία ζητεί να εκφράσει τα βαθύτερα νοήματα τη πίστης του. Γι’ αυτό άλλωστε και η ζωγραφική των συμβόλων αδιαφορεί για τον νατουραλισμό και την φυσικότητα που εκφράζεται μέσω των τριών διατάσεων και καταφεύγει στην απεικόνιση των μορφών διά ελαφρών κινήσεων θέλοντας ταυτοχρόνως να αναδείξει την ιδέα του υπερφυσικού κόσμου. 

Το project των μαθητών!

Ο ταώς (παγώνι) συμβολίζει την αθανασία της ψυχής

Το ελάφι συμβολίζει την ψυχή που επιποθεί τον Κύριο

Ο φοίνικας συμβολίζει τον Παράδεισο

Όταν ζωγραφίζονται κλαδιά του φοίνικα συμβολίζουν την νίκη κατά του θανάτου. Ο φοίνικας θεωρείται κατ’ εξοχήν δέντρο της ζωής και πολλές φορές απεικονίζονται γύρω του οι Απόστολοι με την μορφή προβάτων.

Το αμπέλι με τα κλήματα. Από τα πιο γνωστά θέματα. Συμβολίζει τον Χριστό και την Εκκλησία σύμφωνα και με τα λόγια του Χριστού «εγώ είμαι το αμπέλι και εσείς τα κλήματα».

Η άγκυρα σύμβολο της ελπίδας

Ανεστραμμένη υπονοεί τον Σταυρό του Κυρίου.

Ο ΙΧΘΥΣ (το ψάρι) συμβολίζει τον Χριστό

Η ακροστιχίδα του σημαίνει την σωτηρία που προσφέρει ο Χριστός. Ι (Ιησούς) Χ(Χριστός) Θ(Θεού) Υ(Υιός) Σ(Σωτήρ). Ο ιχθύς συμβόλιζε και την Θεία Ευχαριστία, όπως και την έννοια του Βαπτίσματος. Οι πολλοί ιχθείς συμβολίζουν τους πιστούς.

Εξαιρετική παρουσίαση παιδιά! Μπράβο σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?