Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)

από Love Teaching by Archodoula
10 λεπτά ανάγνωσης

Στη συνέχεια του καλέσματος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης με το σύνθημα “Σκέψου Αειφορία – Μείωσε Συσκευασία” συμμετείχαμε με την τάξη μας στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (18-26 Νοεμβρίου 2023). Πανελλαδικά διεξήχθησαν 117 δράσεις. Πατήστε εδώ για να τις δείτε.

Περιεχόμενο δράσεων της EWWR

Κάθε Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων έχει τη δική της θεματική ενότητα. Για το 2023 είναι οι “Συσκευασίες” και αναφέρεται στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της παραγωγής και της χρήσης συσκευασιών. Στην καθημερινότητά μας, η συσκευασία μας βοηθά να συγκρατούμε, να προστατεύουμε, να μεταφέρουμε, ακόμη και να παρουσιάζουμε κάθε είδους αγαθό. Ωστόσο, η συσκευασία έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Όσον αφορά τη χρήση πρωτογενών υλικών, το 40% των πλαστικών και το 50% του χαρτιού που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ προορίζονται για συσκευασία, ενώ, στο τελικό στάδιο χρήσης τους, αντιπροσωπεύουν το 36% των αστικών στερεών απορριμμάτων.

Η διαχείριση των αποβλήτων στην Ευρώπη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών, που βασίζονται σε μια ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων η οποία δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη κατά πρώτο λόγο (το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ). Σύμφωνα με αυτήν την ιεραρχία, η EWWR δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα υψηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας στη διαχείριση των αποβλήτων. Πατήστε παρακάτω για να δείτε το σχετικό πληροφοριακό έντυπο.

Η δράση μας: Recycle, Reuse, Reduce and Make Trash Art

Οι δράσεις μας στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (21-24 Νοεμβρίου 2023) επικεντρώθηκαν στα παρακάτω θέματα:

1. Αυστηρή αποφυγή και μείωση των αποβλήτων στην πηγή: ενέργειες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον επείγοντα περιορισμό της ποσότητας των αποβλήτων που παράγουμε (π.χ. επιλέγουμε προϊόντα που έχουν μικρή ή καθόλου συσκευασία, εκείνα που φέρουν οικολογικό σήμα, επιλογή άυλων δώρων, κλπ).

2. Επαναχρησιμοποίηση και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση: ενέργειες που επιδιώκουν να υπενθυμίσουν στο κοινό ότι τα προϊόντα μπορούν να έχουν δεύτερη ζωή, ενέργειες που προωθούν την καθυστέρηση της αγοράς ενός νέου προϊόντος επιλέγοντας την επισκευή, να ενθαρρύνουν τη δωρεά προϊόντων που δεν χρειάζονται πλέον, ενέργειες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του καταναλωτή επιλέγοντας επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα, κλπ.

3. Διαλογή και ανακύκλωση αποβλήτων: ενέργειες που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των πολιτών στη διαλογή των αποβλήτων φέρνοντάς τα στο κατάλληλο συλλέκτη.

4. Δράσεις καθαρισμού: δράσεις που επιδιώκουν να προσελκύσουν την προσοχή των μαθητών σχετικά με την ποσότητα των απορριμμάτων που απορρίπτονται στο προαύλιο του σχολείου.

Τι κάναμε…

Εκδήλωση καθαρισμού του προαύλιου του σχολείου

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση καθαρισμού του προαύλιου του σχολείου με τη βοήθεια της καθαρίστριας κας. Σίας. Τα απορρίμματα συσκευασιών που συνελέγησαν από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου 2023 φωτογραφήθηκαν και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σχέδιο εργασίας για τους τρόπους μείωσης των συσκευασιών.

Γλυπτό Trash Art

Επιδιώκοντας να υπενθυμίσουμε στη σχολική κοινότητα ότι τα προϊόντα μπορούν να έχουν δεύτερη ζωή, οι μαθητές ομαδοσυνεργατικά με υπομονή δημιούργησαν με απορρίμματα συσκευασίας (ρολά χαρτιού υγείας) ένα διακοσμητικό γλυπτό Trash Art. Ένα μοναδικό και άκρως οικονομικό διακοσμητικό που ομορφαίνει τον τοίχο του διαδρόμου του σχολείου μας!

Εργαστήρια ανακύκλωσης

Σε όλες τις τάξεις του σχολείου πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για τη σωστή ανακύκλωση και σε κάθε τάξη δημιουργήθηκε γωνιά ανακύκλωσης χαρτιού. Το χαρτί που συλλέγεται θα τοποθετείται προς ανακύκλωση στον ειδικό κίτρινο κάδο ανακύκλωσης χαρτιού που υπάρχει στο σχολείο μας.

Σε όλους τους χώρους του σχολείου με τη συμβολή των μαθητών και των εκπαιδευτικών πραγματοποιείται ανακύκλωση διάφορων αντικειμένων. Στις δράσεις ανακύκλωσης εμπλέκεται μέσω των μαθητών και η τοπική κοινότητα.

Οι δράσεις ανακύκλωσης περιλαμβάνουν:

  1. Ανακύκλωση χαρτιού σε ειδικό κίτρινο κάδο στο προαύλιο του σχολείου σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων.

2. Ανακύκλωση γυάλινων, πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών σε ειδικούς κάδους στους διαδρόμους του σχολείου.

3. Ανακύκλωση πλαστικών πωμάτων από μπουκάλια.

4. Ανακύκλωση μπαταριών σε ειδική στήλη από την ΑΦΗΣ.

5. Μελλοντική ανακύκλωση ηλεκτρικών μικροσυσκευών και μηχανημάτων σε ειδικούς κάδους σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων.

Ποιήματα για την ανακύκλωση

Γίναμε ποιητές και συνθέσαμε ευφάνταστα ποιήματα σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης. Δείτε τη σχετική ανάρτηση παρακάτω.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?