Εκπαιδευτική δράση ομαλής μετάβασης των μαθητών της Στ’ Δημοτικού στο Γυμνάσιο

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Στα πλαίσια της δράσης αξιολόγησης με τίτλο “Ομαλή μετάβαση από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση” στις 19/12/2023 οι μαθητές της Στ΄τάξης μαζί με τις δασκάλες τους Αρχοντούλα  Γεωργίου, Σοφία Φωκά, Μαρία Ρουμελιώτη και την εκπαιδευτικό Μουσικής Αικατερίνη Φιλιππάτου επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Κάτω Καστριτσίου, όπου τραγούδησαν τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου.

Στόχοι της εκπαιδευτικής δράσης που θα συνεχίσει να υλοποιείται έως τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι:

  • η γνωριμία των μαθητών/-τριών με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Γυμνασίου για να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση και προσαρμογή τους στη νέα εκπαιδευτική βαθμίδα.
  • η δημιουργία θετικών συναισθημάτων στους/στις μαθητές/-ήτριες για να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις παιδαγωγικές, διδακτικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές προκλήσεις της νέας εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Οι μαθητές της Στ1 τάξης προσέφεραν στους καθηγητές του Γυμνασίου χριστουγεννιάτικα γλυκά, μία χριστουγεννιάτικη κάρτα και το ημερολόγιο του Δημοτικού Σχολείου μας. Αντίστοιχα κεράσματα και χριστουγεννιάτικα δώρα προσέφεραν και οι μαθητές του Στ2 και του Στ3.

Είναι γεγονός ότι η οργάνωση και η λειτουργία του Γυμνασίου, διαφέρουν σε πολλά σημεία από το Δημοτικό Σχολείο. Οι μαθητές που αποφοιτούν από το Δημοτικό, έρχονται αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα για την οποία δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς . Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό επηρεάζει τόσο τη μαθησιακή τους απόδοση όσο και την ψυχολογία τους, ειδικά τους πρώτους μήνες της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο.

Καινούριο περιβάλλον, διαφορετική φιλοσοφία της νέας εκπαιδευτικής βαθμίδας, διαφορετικές και συχνά αυξημένες απαιτήσεις, και όλα αυτά στην εφηβεία, σε μια ηλικία που χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση και υποστήριξη. Το άγνωστο αυτό τοπίο, μπορεί με την κατάλληλη προετοιμασία να γίνει για τους μαθητές οικείο, προσιτό.

Η ομαλή μετάβαση από την μία εκπαιδευτική βαθμίδα στην επόμενη, θα βοηθήσει τους μαθητές της Στ΄ τάξης να εγκλιματιστούν εύκολα στο νέο περιβάλλον, να ενταχθούν στη νέα σχολική κοινότητα και να μπορέσουν απρόσκοπτα να συνεχίσουν το συναρπαστικό ταξίδι τους στη γνώση.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?