9.Η εκστρατεία του Δράμαλη – Δερβενάκια

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Κατά τη διάρκεια του 1821, οι Τούρκοι επιχείρησαν να στείλουν στην Πελοπόννησο τρία ασκέρια, για να καταπνίξουν την Επανάσταση. Κανένα τους όμως δεν κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του, λόγω της ένοπλης αντίστασης των Ελλήνων αγωνιστών της Στερεάς Ελλάδας. Το ένα από αυτά διοικούσε ο Μαχμούτ, που ονομαζόταν και Δράμαλης επειδή καταγόταν από τη Δράμα.

Παρουσιάσεις μαθήματος

https://users.sch.gr/sudiakos/

Ο Δράμαλης ήταν πασάς της Λάρισας και διέθετε στρατιωτική πείρα από προηγούμενες επιχειρήσεις στη Σερβία, στις οποίες συμμετείχε. Αφού κατέστειλε τα επαναστατικά κινήματα στο Πήλιο, στα Άγραφα και στον Ασπροπόταμο, διορίστηκε αρχηγός της εκστρατείας στην Πελοπόννησο.

Αφήγηση μαθήματος

Ψηφιακή Τάξη

Έτσι την άνοιξη του 1822, αφού συγκέντρωσε στην Υπάτη 18.000 στρατιώτες (πεζούς και ιππείς), πυροβόλα και εκατοντάδες μεταφορικά ζώα, κατευθύνθηκε νότια. Ο Δράμαλης πυρπόλησε τη Θήβα και μέσω των Μεγάρων πέρασε με τον πολυάριθμο στρατό του στην Κόρινθο. Από εκεί έφτασε μέχρι το Άργος χωρίς να συναντήσει αντίσταση.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΛΗ – ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ

Nik Papas ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”

Τότε ο Κολοκοτρώνης μαζί με άλλους αγωνιστές έθεσε υπό τον έλεγχο του τις διαβάσεις και τα περάσματα, απομονώνοντας τη στρατιά του Δράμαλη στην πεδιάδα της Αργολίδας. Ταυτόχρονα, μέσα στο φρούριο του Άργους κλείστηκαν ένοπλοι με αρχηγούς τον Δημήτριο Υψηλάντη και τον Πάνο, γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Οι επαναστάτες, εφαρμόζοντας την τακτική της «καμένης γης», έκαψαν τα γεννήματα και τα αποθηκευμένα σιτηρά.

Τα Δερβενάκια από ψηλά με drone

Δείτε από ψηλά στο βίντεο του Drone as, το πεδίο της μάχης στα Δερβενάκια και τον γειτονικό  Άγιο Σώστη, εκεί όπου ο Νικηταράς έσπασε τρία σπαθιά. Η αριστοτεχνική παγίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια και η τρομερή καταστροφή του Δράμαλη. H σημασία της μεγαλύτερης νίκης των επαναστατημένων Ελλήνων το 1821.

Droneasgr Argyris Stamatidis

Μάχη στα Δερβενάκια: Η κάθοδος του Δράμαλη

History Maniacs

Εξαντλημένοι από την πολιορκία του κάστρου, από την έλλειψη τροφής και τις ασθένειες, οι Οθωμανοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κόρινθο. Όμως οι τέσσερις οδοί διαφυγής είχαν καταληφθεί έγκαιρα από τις ελληνικές δυνάμεις, με εντολή του Κολοκοτρώνη.

Διαδραστικός χάρτης αποτύπωσης της εκστρατείας του Δράμαλη

Διαδραστικός χάρτης αποτύπωσης της εκστρατείας του Δράμαλη εναντίον των επαναστατημένων Ελλήνων και παρουσίαση πληροφοριακού υλικού για τη μάχη στα Δερβενάκια (1822). Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των μαθητών σχετικά με τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τη σημαντική αυτή μάχη. Το μαθησιακό αντικείμενο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν γενικότερα στοιχεία για τον Δράμαλη, την κατάσταση που επικρατούσε στον ελλαδικό χώρο το 1822 και την εκστρατεία των τουρκικών δυνάμεων στην Πελοπόννησο. Ειδικότερα εξετάζονται η πορεία του στρατού του Δράμαλη, η κινητοποίηση του Κολοκοτρώνη, η οπισθοχώρηση των τουρκικών δυνάμεων στην Κόρινθο και η μάχη στα Δερβενάκια.

Ο ίδιος έπιασε το στενό των Δερβενακίων με 2.500 πολεμιστές, κρύβοντας μέσα σε θάμνους 800 από αυτούς. Αλλά και άλλοι οπλαρχηγοί, όπως ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος), ο Παπαφλέσσας και ο αδελφός του Νικήτας Φλέσσας, κατέφθασαν για να βοηθήσουν.

Νικήτας Σταματελόπουλος: Η ζωή και τα κατορθώματα του θρυλικού “Τουρκοφάγου”

Νικηταράς, ο τουρκοφάγος. Φυλακίστηκε από τους Βαυαρούς ως συνωμότης, έχασε την όρασή του και κατέληξε ζητιάνος Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nikitaraso-tourkofagos-filakisthike-apo-tous-vavarous-vasanisthike-echase-tin-orasi-tou-ke-katelixe-zitianos-sta-skalia-tis-ekklisias-vinteo/

Στις 26 Ιουλίου του 1822 έγινε φονική μάχη στα Δερβενάκια, κατά την οποία οι Τούρκοι στρατιώτες παγιδεύτηκαν. Όσοι κατάφεραν να σωθούν, κατέφυγαν στην Κόρινθο. Στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν πολλά λάφυρα, ενώ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος.

Μάχη στο Αγιονόρι: Η νίλα του Δράμαλη 

History Maniacs

Έχοντας χάσει το 1/5 του στρατεύματος του, πολεμικό υλικό και πολλά ζώα, ο Δράμαλης πέθανε από τη λύπη του στην Κόρινθο. Η Επανάσταση για άλλη μια φορά είχε σωθεί.

Γιαταγάνι και καρυοφύλλι από τη μάχη στα Δερβενάκια

Ο απόγονος του Δημητρίου Πλαπούτα, Κωνσταντίνος, εξιστορεί τα γεγονότα της μεγάλης αυτής μάχης, κρατώντας στα χέρια του δύο όπλα των Πλαπουταίων που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη μάχη, ένα γιαταγάνι και ένα καρυοφύλλι, αλλά και μια διαταγή επιστράτευσης της εποχής, υπογεγραμμένη από τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα.

OPEN

Κουίζ ιστορίας

από Orfanosefth
από Popiorologa

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More