Υπαπαντή: Η γιορτή της Ελληνίδας μητέρας

από Love Teaching by Archodoula
3 λεπτά ανάγνωσης

Υπαπαντή είναι η μέρα που

η Παναγία πήγε τον Χριστό στην εκκλησία,

40 μέρες μετά τη γέννησή Του.

Στα Ιεροσόλυµα, ζούσε ένας πολύ ενάρετος άνθρωπος, ο Συµεών, που είχε µεγάλη πίστη στο Θεό και παρακαλούσε σε όλη του τη ζωή για τον ερχοµό του Μεσσία. Γι’ αυτό και το Άγιο Πνεύµα είχε πληροφορήσει την καρδιά του πως δεν θα πέθαινε πριν δει µε τα ίδια του τα µάτια τον Χριστό. Την ηµέρα λοιπόν εκείνη που θα έφταναν στον ναό ο Ιωσήφ µε την Παναγία και τον µικρό Ιησού, το Άγιο Πνεύµα του είπε να πάει εκεί και να τους περιµένει.

Όταν λοιπόν η αγία οικογένεια έφτασε στο ναό, ο Συµεών φωτισµένος από το Άγιο Πνεύµα αναγνώρισε τον µικρό Μεσσία και Τον πήρε µε πολύ συγκίνηση στην αγκαλιά του. Τα µάτια του, γεµάτα δάκρυα χαράς και ευγνωµοσύνης, κοίταζαν µε λαχτάρα το Θείο βρέφος. Τα χείλη του τρεµάµενα από συγκίνηση δοξολογούσαν το Θεό:

“Τώρα Κύριε µπορείς να αφήσεις το δούλο σου να πεθάνει ειρηνικά, όπως του υποσχέθηκες, γιατί τα µάτια µου είδαν το σωτήρα που ετοίµασες για όλους τους λαούς…”.

Έπειτα ευλόγησε τον Ιωσήφ και την Παναγία στην οποία είπε πως το παιδί θα ήταν σηµείο αντιλεγόµενο, για να φανερωθούν οι πραγµατικές διαθέσεις πολλών ανθρώπων.

Τότε ξεπρόβαλε µέσα από το πλήθος και µια αγία γριούλα, η Άννα, που η ασκητική ζωή της την είχε αξιώσει να λάβει από το Θεό το προφητικό χάρισµα. Εκείνη βλέποντας τον µικρό Χριστό, άρχισε να δοξολογεί το Θεό και µιλούσε για το παιδί σε όλους όσους περιµένανε τη λύτρωση.

Επιτέλους ο Σωτήρας του κόσµου βρισκόταν ανάµεσά τους!

Η Υπαπαντή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού

Catéchisme – Métropole Grec-Orthodoxe de France

Ακατάληπτόν εστι (μεγαλυνάρια Υπαπαντής) 

Όρος Αλατόμητον
Μεγαλυνάρια εορτής της Υπαπαντής του Χριστού Ψάλλουν πατέρες του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Αγίου Όρους

Ζωγραφίζω την εικόνα της Υπαπαντής

Η Παναγία είναι η Μητέρα του Χριστού και Μητέρα όλων των Χριστιανών και αποθέτουμε στα χέρια της την ελπίδα μας και της ζητάμε να μας προστατεύει από κάθε κακό.

Κατασκευή: Σελιδοδείκτες Υπαπαντής

Μπορείτε να κατεβάσετε στη συνέχεια τους σελιδοδείκτες για να τους ζωγραφίσουν τα παιδιά. Για καλύτερη διάρκεια καλό θα ήταν να τους εκτυπώσετε σε χοντρό χαρτόνι και να τους πλαστικοποιήσετε!

Η ορθόδοξη εορτή της μητέρας

Η Υπαπαντή εορτάζεται, όπως είπαμε, στις 2 Φεβρουαρίου. Επειδή όμως κατά την Υπαπαντή έχουμε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Παναγίας ως Μητέρα που οδηγεί το θείο Βρέφος στο Ναό του Κυρίου, γι’ αυτό και η Εκκλησία μας την ίδια μέρα τιμά μαζί της όλες τις μητέρες που οδηγούν τα παιδιά τους στο δρόμο του Χριστού, για να έχουν ως πρότυπο την Παναγία μας. Αυτή τη μέρα, τη 2α Φεβρουαρίου όρισαν οι Έλληνες το 1929 για την γιορτή της Μητέρας.

Η σημερινή γιορτή της μητέρας που γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οφείλεται στον αγώνα που έκανε στις αρχές του 20ου αιώνα μία δασκάλα, από την Φιλαδέλφεια, ονόματι Άννα Τζάρβις η οποία ζούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ana Jarvis, αγωνίστρια από πολύ νεαρή ηλικία, ήθελε να τιμάται αυτή τη συγκεκριμένη μέρα η μητέρα η οποία βοήθησε στη συμφιλίωση των Νοτίων και Βορείων μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο. Το κογκρέσο, το 1914 όρισε τη συγκεκριμένη μέρα ως εθνική εορτή και οι αγώνες της Τζάρβις δικαιώθηκαν.

Μόλις τη δεκαετία του ’60 η γιορτή της μητέρας στη χώρα μας ακολούθησε τα αμερικανικά πρότυπα και γιορτάζεται πλέον τη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες!!!

You may also like

2 σχόλια

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!! – Loveteaching 10 Μαΐου 2020 - 00:05

[…] το 1929 για την γιορτή της Μητέρας. Μπορείτε να πατήσετε εδώ για περισσότερες […]

Απάντηση
Χαρούμενη ημέρα μητέρας! – Love Teaching 8 Μαΐου 2022 - 22:47

[…] δώρο που μπορεί να δώσει ο πατέρας στα παιδιά του; Υπαπαντή: Η γιορτή της Ελληνίδας μητέρας Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!! Μια μητέρα […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More