852
Ανακαλύψτε και κατανοήστε τον ξεχωριστό τρόπο μάθησης των παιδιών σας που θα τα βοηθήσει να στοιχειοθετήσουν ένα φιλικό περιβάλλον στο σπίτι και να εκμεταλλευτούν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.
Σαν τρόπος μάθησης έχει προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίον ο κάθε σπουδαστής μαθαίνει περισσότερο αποτελεσματικά. Έρευνες έχουν καταδείξει πως, όταν η παράδοση του μαθήματος και οι δυνατότητες μελέτης συμπίπτουν με τους μηχανισμούς του τρόπου μάθησης που χρησιμοποιεί ένας σπουδαστής, τότε αποκτάται μεγαλύτερη γνώση σε λιγότερο χρόνο.
Πώς μαθαίνει καλύτερα το παιδί;
Εάν στο παιδί σας αρέσει πάντα ν’ ακούει ιστορίες, οι πιθανότητες κλείνουν να εφαρμόζει την “ακουστική μέθοδο” μάθησης, μέσω της οποίας κατανοεί και θυμάται καλύτερα την ύλη. Ο ακουστικός μαθητής δεν αδημονεί όταν ο δάσκαλος μιλάει για μεγάλο διάστημα, μπορεί να θυμάται προφορικές οδηγίες και να απολαμβάνει ακουστικά την ύλη που διαβάζεται μεγαλόφωνα. Εάν το παιδί σας είναι ακουστικός τύπος, μπορείτε να το βοηθήσετε στην εργασία του στο σπίτι με το να επαναλαμβάνετε, για παράδειγμα, τον πολλαπλασιασμό ή να συλλαβίζετε λέξεις φωναχτά.
Η εποπτική μάθηση, από την άλλη πλευρά, απαιτεί να δείτε μερικές καταγραφές ή διευκρινήσεις για να ξαναθυμηθείτε. Η εποπτική μάθηση συχνά δημιουργεί (συνθέτει) εικόνες, χάρτες ή αναπαραστάσεις για να βοηθήσει στην οργάνωση και την απομνημόνευση του υλικού. Εάν το παιδί σας προσεγγίζει τα πάντα εποπτικά, δείξτε του τον τρόπο να εργάζεται, οι πιθανότητες είναι να είναι κιναισθητικό, όπως αναφέρεται στην ιατρική ορολογία, να είναι ένας μαθητής που χρησιμοποιεί τον “απτό τρόπο’” μάθησης, μια πλευρά μάθησης που απαιτεί προσωπική εμπειρία για τα πράγματα και όχι μόνον διάβασμα ή ακούσματα από τους άλλους. Τα παιδιά αυτά χαίρονται να εργάζονται συλλογικά και να μοιράζονται τις γνώσεις με τους άλλους.
Οι πιο επιτυχημένοι μαθητές δεν περιορίζονται σε έναν μόνον τύπο μάθησης. Χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους, συχνά αντισταθμίζοντας τα πεδία των αδυναμιών τους με αυτά των ικανοτήτων τους. Παραδεχθείτε πως εσείς και το παιδί σας μπορεί να έχετε εντελώς διαφορετικό τρόπο μάθησης. Εάν προτίθεστε να το βοηθήσετε στην σχολική του εργασία, πρέπει να είστε ευαισθητοποιημένοι στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αυτό μαθαίνει. Μην επιτρέπετε διαμάχες αναφορικά με τον τρόπο διεκπεραίωσης της σχολικής του εργασίας, κάτι που θα φέρει διχασμό και θα χαθεί η οικογενειακή γαλήνη.
Με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε; Πειραματιστείτε με διάφορους τύπους μάθησης ή τεχνικές μελέτης για να διαπιστώσετε ποιος τρόπος είναι ο πιο αποτελεσματικός για το παιδί.
Εάν το παιδί χρειάζεται κάποιες εποπτικές ιδέες για να μάθει, βοηθήστε το να μάθει να κάνει σχηματικές παραστάσεις, διαγράμματα και να ζωγραφίζει εικόνες.
Εάν είναι απαραίτητο να πειραματίζεται, γράφετε συλλαβίζοντας λέξεις στην άμμο ή στον αέρα.
Εάν είναι απαραίτητο ν’ ακούει, προσπαθήστε να μαγνητοφωνείτε τις εργασίες του.
Εάν το παιδί έχει επιδόσεις σε πρακτικές εφαρμογές και δημιουργικές δραστηριότητες, προσπαθήστε να δημιουργήσετε κατάλληλες ευκαιρίες μάθησης μέσα στο πρόγραμμα της οικογένειας.
Παζλ, μοντελισμός, παιχνίδια, εργαλειοθήκες για κατασκευές δίνουν νόημα στη γνώση για όσα παιδιά μαθαίνουν μ’ αυτόν τον τρόπο.
Να χαίρεστε για τις ικανότητες των παιδιών.
Δώστε τους το έναυσμα ν’ ασχοληθούν με χόμπι και εκτός του σπιτιού δραστηριότητες για να εφαρμόσουν τον τρόπο μάθησης που τους ταιριάζει, το ταλέντο τους και τις ικανότητές τους, με απώτερο σκοπό όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη.
Κέφι και χαρά να συνοδεύουν τη μάθηση!