1. Προσανατολισμός στον χώρο

από Love Teaching by Archodoula
8 λεπτά ανάγνωσης

Ξεκινήσαμε τα μαθηματικά μας παίζοντας και διασκεδάζοντας, μαθαίνοντας τον προσανατολισμό!

Οι στόχοι του μαθήματος ήταν οι:

  • Να αναγνωρίσουν και να χρησιμοποιούν βασικές έννοιες προσανατολισμού (π.χ., επάνω, κάτω, μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά).
  • Να μπορούν να προσανατολιστούν στο χώρο της τάξης και του σχολείου.
  • Να αναπτύξουν χωρική αντίληψη και δεξιότητες αλληλεπίδρασης με το χώρο.

Πορεία διδασκαλίας:

Αρχικά, ρώτησα τα παιδιά αν γνωρίζουν τι σημαίνει να προσανατολίζεσαι στον χώρο και εξηγήθηκαν με βιωματικό τρόπο βασικές έννοιες όπως “επάνω”, “κάτω”, “μπροστά”, “πίσω”, “δεξιά”, “αριστερά” με χρήση καθημερινών παραδειγμάτων.

Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι, όπου τους ζητείται να δείξουν τα μέρη που αναφέρουμε, π.χ., “Βάλε το χέρι σου πάνω στο κεφάλι”, “Κοίτα πίσω σου”, κ.λπ.

Κατόπιν, ζητήθηκε από τα παιδιά να περιγράψουν την τοποθεσία διάφορων αντικειμένων στην τάξη τους, χρησιμοποιώντας τις λέξεις που έμαθαν. Αφού έγιναν οι δραστηριότητες του βιβλίου και του τετραδίου εργασιών των μαθηματικών για να εμπεδώσουμε τις γνώσεις που αποκομίσαμε , εννοείται ότι παίξαμε και διασκεδάσαμε, μαθαίνοντας τις έννοιες!!!

Βιωματικά κι εκπαιδευτικά παιχνίδια

1ο παιχνίδι: Πού είναι τα ζώα;

Αυτό το ξύλινο παιχνίδι από την Tooky Toy υποστηρίζει τη μάθηση μέσω του παιχνιδιού. Οι μαθητές επιλέγουν οποιαδήποτε κάρτα και παρατηρούν τη θέση στον χώρο που βρίσκεται το ζώο. Υστερα, το τοποθετούν στην ανάλογη θέση σε συνδυασμό με την κάθετη και οριζόντια στήλη της ξύλινης σανίδας.

2ο παιχνίδι: Χωροθέτηση και παρατηρητικότητα

Οι μαθητές διαλέγουν μία κάρτα με χρώματα ή ψάρια και τα τοποθετούν με τη σωστή σειρά και θέση στο ξύλινο ταμπλό.

3ο παιχνίδι: Κυπελάκια στη σειρά

Οι μαθητές έπαιξαν συνεργαζόμενοι με βιωματικό τρόπο κι έβαζαν τα κυπελάκια στη θέση που κάποιος μαθητής τους υπαγόρευε χρησιμοποιώντας βασικές έννοιες όπως “επάνω”, “κάτω”, “μπροστά”, “πίσω”, “δεξιά”, “αριστερά” , “ανάμεσα”.

4η δραστηριότητα: Εκμάθηση σημείου σταυρού

Με αφορμή την εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου και το σημερινό μάθημα μάθαμε να κάνουμε τον Σταυρό μας για μας προστατεύει στην καθημερινότητά μας. Έτσι, κάθε πρωί στην πρωινή προσευχή θα γνωρίζουμε κι εμείς, οι μικρότεροι του σχολείου, πώς να κάνουμε σωστά τον σταυρό μας!

Αν θέλετε μπορείτε να δείτε το επόμενα σχετικά άρθρα για εμπλουτισμό των γνώσεων σας:

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More