Είναι ένας σύγχρονος όρος που προέρχεται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και χρησιμοποιείται περίπου τα τελευταία 15 χρόνια. Δηλώνει μια εξισορρόπηση ανάμεσα σε μια υπερβολικά αυταρχική και μια πολύ ανεκτική διαπαιδαγώγηση.
Δεν μιλάμε όμως για μια υπερβολικά ανεκτική διαπαιδαγώγηση που τελικά μας καταπιέζει και μας εξαντλεί καθώς δεν μας επιτρέπει να πούμε όχι στα παιδιά μας, μας κάνει να διστάζουμε να τους απαγορεύσουμε κάτι από φόβο μήπως πάψουν να μας αγαπούν, ή επειδή δεν ξέρουμε να θέτουμε σαφή όρια που να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και βελτίωση τους.
Θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει να θέτουμε όρια που να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του παιδιού. Σημαίνει να επικοινωνούμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Να οικοδομούμε μια σχέση πιο συνεργατική. Σημαίνει να μην κακομεταχειριζόμαστε το παιδί και να αποφεύγουμε την καθημερινή βία. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να προσθέσω ότι η ήπια, συνηθισμένη μορφή βίας που χρησιμοποιείται από μερικούς γονιούς , όχι μόνο κάνει το παιδί να χάσει την εμπιστοσύνη του, αλλά μακροπρόθεσμα υποβαθμίζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στο παιδί και στον ενήλικα. Πολύ γρήγορα το παιδί θέτει σε λειτουργία μηχανισμούς άμυνας, όπως η επιμονή σιωπή, η επιθετικότητα, η πρόκληση αναταραχής και μελλοντικά η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών.
Η διαπαιδαγώγηση δεν είναι ένας αγώνας εξουσίας που θα κρίνει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Είναι μάλλον η οικοδόμηση μιας επωφελούς συνεργατικής παιδαγωγικής σχέσης μεταξύ γονιών και παιδιών. Πρέπει λοιπόν, να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας και να τα αφήσουμε να δείξουν τις ικανότητές τους, αλλά παράλληλα οφείλουμε να είμαστε κοντά τους για να τα προφυλάξουμε ώστε να μην πληγωθούν, για να τους μιλήσουμε για τα όρια, για την απογοήτευση… και τη ζωή έξω στην κοινωνία.
Θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει ευρεία συνεργασία, ότι μαθαίνουμε να επικοινωνούμε διαφορετικά και ως ενιαίο σύνολο. Αυτή η θετική και συνεργατική προσέγγιση οικοδομεί μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί.
Θετική διαπαιδαγώγηση σημαίνει ότι δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να αποκτήσουν αυτοσεβασμό. Και όταν κάποιος αγαπάει τον εαυτό του και τον σέβεται, σέβεται φυσικά και τους άλλους.
Σημαίνει επίσης ότι εξοικειώνουμε τα παιδιά με τα όρια, με τις απαγοητευσεις, με τις δυσκολίες ή με το άγνωστο.
Αν θέλετε κρατήστε στο μυαλό σας μερικές από τις βασικές αρχές της θετικής διαπαιδαγώγησης:
- Μάθετε να είστε δίπλα στο παιδί σας.
- Να ζείτε και να μεγαλώνετε απολαμβάνοντας τις χαρές της ζωής.
- Αναπτύξετε μια μορφή επικοινωνίας βασιζόμενη στον αλληλοσεβασμό.
- Ενισχύστε την εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
- Να διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις.
- Να θέτετε όρια με σκοπό τη διαμόρφωση του παιδιού.
Χρειάζεται μόνη λίγη εξάσκηση! Είμαι σίγουρη ότι αν το θέλετε πραγματικά θα τα καταφέρετε! Θα κάνετε σίγουρα λάθη, αλλά αυτός είναι ο δρόμος της μάθησης!
Επιμέλεια άρθρου: Γεωργίου Αρχοντούλα
Βιβλιογραφία: Nathallie de Boisgrollier