Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Το έθιµο της κυρά Σαρακοστής στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιµα που σχετίζονται µε τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που βοηθούσε στο παρελθόν να μετρούν τις ημέρες της νηστείας ελλείψει ημερολογίων.

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η κυρά Σαρακοστή ήταν µια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε µια γυναίκα, µε επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής, µε σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και µε κλειστό στόµα γιατί νηστεύει, δεν κουτσομπολεύει και δεν κατακρίνει. Το ημερολόγιο αυτό συνόδευε µικρούς και µεγάλους στην νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδοµάδες νηστείας απέµεναν µέχρι το Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο χάρτινο πόδι, το οποίο δίπλωναν και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν έπειτα το σύκο αυτό µαζί µε άλλα και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι. Σε άλλες περιοχές τοποθετούσαν το πόδι στο ψωµί της Αναστάσεως. Όποιος έβρισκε στο κομμάτι του το πόδι ήταν ο τυχερός.

Ένα ενημερωτικό βίντεο για τη Μεγάλη Σαρακοστή

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές κατασκευές “Κυρά Σαρακοστής” που φτιάξαμε στην τάξη μας!

Επίσης, η Κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται και με ζυμάρι! Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τη συνταγή για την Κυρά-Σαρακοστή του Άκη Πετρετζίκη που την φτιάχνει με αλατόζυμο, ένα ωραίο υλικό που επειδή έχει πάρα πολύ αλάτι δεν χαλάει για πάρα πολύ καιρό – έχει τις ιδιότητες του πηλού ή της πλαστελίνης. Καλή επιτυχία!!

Στη συνέχεια, μπορείτε να παίξετε τον “Χαρταετό της Σαρακοστής” όπου πατώντας πάνω στην κάθε λέξη θα εμφανίζεται μια εικόνα, μια προσευχή, ένα ρητό κι άλλα πολλά!!

Ο Χαρταετός της Σαρακοστής!

You may also like

1 σχόλιο

Καλή Σαρακοστή παιδιά! – Loveteaching 7 Μαρτίου 2022 - 00:51

[…] παιχνιδι 1 ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2 ΠΑΙΧΝΙΔΙ 3 ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4 ΠΑΙΧΝΙΔΙ 5 Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής […]

Απάντηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?