367
Τον Οκτώβριο, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Οινολογικό Μουσείο Linos στο Σολομό, ένα ημιορεινό χωριό της Κορινθίας σε μικρή απόσταση από τον επιβλητικό Ακροκόρινθο.
Αρχικά, ξεναγηθήκαμε στον εξωτερικό χώρο του μουσείου και στη συνέχεια πήγαμε στο χώρο του περιβολιού όπου υπάρχει κήπος με βότανα και λαχανικά, ένας μικρός αμπελώνας και φάρμα με οικόσιτα ζώα. Στον εξωτερικό χώρο, και κατά μήκος του τοίχου της περίφραξης αποτυπώνονται εικόνες της καθημερινής αγροτικής ζωής καθώς και τοπία της ελληνικής υπαίθρου.
Στη συνέχεια, η υπεύθυνη του μουσείου μας ξενάγησε στον εσωτερικό του χώρο.
Το πατητήρι-μουσείο είναι χωρισμένο, ανάλογα με το είδος των εκθεμάτων , σε τρεις ενότητες.
Η πρώτη αναπαριστά ένα χωριάτικο δωμάτιο, όπως θα ήταν αν επιστρέφαμε πολλά χρόνια πίσω στον τρόπο που ζούσαν οι παππούδες μας. Συναντάμε το τζάκι, την χαμηλή τάβλα , τη φλοκάτη, τα πολύχρωμα υφαντά στους τοίχους και τα διάφορα οικιακά μικροαντικείμενα που χρησίμευαν στην καθημερινότητα.
Η δεύτερη ενότητα έχει ως θέμα τα παλιά επαγγέλματα: Εκεί βλέπουμε τον πάγκο του μαραγκού, το φυσερό του σιδερά, τον πάγκο του μπαλωματή και τον αργαλειό της νοικοκυράς.
Η τρίτη ενότητα με το λιγότερο φυσικό φως είναι αφιερωμένη στο κρασί.
Μετά την ξενάγηση ακολούθησε η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Φτιάχνοντας κρασί όπως τον προηγούμενο αιώνα”.
Σκοποί του προγράμματος ήταν:
- Γνωριμία με την ελληνική λαογραφική παράδοση
- Εξοικείωση με τη διαδικασία παραγωγής κρασιού
- Έκφραση της ατομικότητας μέσα από τη δημιουργική απασχόληση
Οι μαθητές στον προαύλιο χώρο του μουσείου και στον ειδικά διαμορφωμένο Ληνό συμμετείχαν στη διαδικασία παραγωγής μούστου και γνώρισαν τις πτυχές της παραγωγής κρασιού.
και το αποτέλεσμά μας!!!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ Τάξης έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την εκπαιδευτική επίσκεψη καθώς βίωσαν, ήρθαν σε επαφή με τη φύση και ενεπλάκησαν στη διαδικασία παραγωγής κρασιού.
Μετά την επιστροφή μας στο σχολείο αποτυπώσαμε τις εντυπώσεις μας