Η 22η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα, με σκοπό να αυξήσει την κατανόηση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας γύρω από αυτή.
Το φετινό θέμα εορτασμού είναι «Βιοποικιλότητα και Αειφόρος Τουρισμός». Η βιοποικιλότητα σε ζώα, οικοσυστήματα και τοπία προσελκύει τον τουρισμό και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, ένας καλά δομημένος τουριστικός τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των απειλών σε βασικούς πληθυσμούς άγριων ζωών και μπορεί να διατηρήσει ή να αυξήσει τη βιοποικιλότητα μέσω των εσόδων από τον τουρισμό.
Με τον όρο βιολογική ποικιλότητα ή βιοποικιλότητα αναφερόμαστε στην ποικιλία γονιδίων, ειδών και οικοσυστημάτων από τα οποία αποτελείται η ζωή στη Γη, δηλαδή στα διάφορα φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς, στα γονίδια που αυτοί περιέχουν και στα οικοσυστήματα που αυτοί σχηματίζουν.
Η βιοποικιλότητα είναι ένας παγκόσμιος πλούτος ανεκτίμητης αξίας, το θεμέλιο της ζωής που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ανθρώπινων πολιτισμών. Αποτελεί την «πρώτη ύλη» της αγροτικής παραγωγής, της αλιείας, της δασοκομίας, του τουρισμού και άλλων τομέων της οικονομίας και της ανάπτυξης και με τη διατήρησή της επενδύουμε ουσιαστικά στους ανθρώπους.
Σήμερα παρατηρείται μείωσή της στον πλανήτη, γεγονός που οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος (αέρα, νερού και εδάφους), την υπερεκμετάλλλευση των φυσικών πόρων, την καταστροφή των δασών, την ερημοποίηση των εδαφών, την αυξημένη θήρευση και την κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, από τις υψηλότερες σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο:
• 30.000 – 50.000 είδη πανίδας. Ειδικότερα για τα θηλαστικά έχουν καταγραφεί 116 είδη, δηλαδή, λίγο λιγότερα από τα μισά είδη που απαντώνται στην Ευρώπη ζουν ή επισκέπτονται την χώρα και τις θάλασσες μας,
• 6.000, περίπου, είδη χλωρίδας,
• τον μεγαλύτερο πληθυσμό ενδημικών ειδών ιχθυοπανίδας γλυκού νερού στη Μεσόγειο,
• περισσότερα από 400 είδη πτηνών, με σημαντικό αριθμό απειλούμενων ειδών σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.
(Πηγή: Αιτιολογική Έκθεση Σχέδιο Νόμου «Διατήρηση Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»)
Δείτε τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κι αφορούν τη βιοποικιλότητα:
- Δεντροφύτευση πασχαλιάς στο Κλημέντι Κορινθίας
- Επίσκεψη στο δάσος της Βελίνας
- Storybook:Οι θάμνοι των ελληνικών δασών
- Έκδοση βιβλίου-παραμυθιού με storybird
- Φυσικές δημιουργικές και καλλιτεχνικές εκφράσεις
- Αφίσες για την προστασία του περιβάλλοντος
- Γράφουμε γράμματα στους γονείς μας για το περιβάλλον
- Εθελοντική δεντροφύτευση δεντρολίβανου στο προαύλιο μας!
- Δημιουργούμε δασοπαιχνίδια με Hotpotatoes!
Μπορείτε να δείτε κι άλλες δράσεις που έχουμε υλοποιήσει στις ετικέτες δάσος και helmepajunior.
Μέσα στη βδομάδα θα πραγματοποιήσουμε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Λεχαίου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού Ακτών 2017 !!!
Η διατήρηση της βιοποικιλότητας έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή, κυρίως επειδή με την εξάλειψη ενός είδους φυτού ή ζώου είναι τόσο μεγάλη η απώλεια, που με κανένα φυσικό ή και τεχνολογικό μηχανισμό δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να την προστατεύουμε για το καλό όλων μας.