Τα βουνά της Ελλάδας

από Love Teaching by Archodoula
4 λεπτά ανάγνωσης

Η Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο χώρα ορεινή.
Το 80% της επιφανείας της καλύπτεται από βουνά.

Mία καλή ιδέα θα ήταν να θυμηθούμε τους γεωγραφικούς όρους!

Ανάγλυφο ονομάζουμε τη μορφή της επιφάνειας της Γης. Το ανάγλυφο μιας περιοχής (τα βουνά της, οι οροσειρές, τα φαράγγια, οι κοιλάδες, κ.ά. ) αποτελεί τον κατακόρυφο διαμελισμό μιας περιοχής. Τα βουνά αποτελούν μεγάλο μέρος του ανάγλυφου της Γης.

Η μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας μας είναι η Πίνδος με ψηλότερη κορυφή το Σμόλικα (2.637 μ.). Αποτελεί συνέχεια των Δειναρικών Άλπεων που βρίσκονται στην Κροατία. Ξεκινά από τα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία, διασχίζει την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα ,  ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως τα βουνά της Πελοποννήσου και της Κρήτης αποτελούν συνέχεια της Πίνδου.

Η οροσειρά της Ροδόπης εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Χαρακτηριστικό της οροσειράς είναι ο μεγάλος αριθμός των κορυφών με χαμηλό υψόμετρο. Ψηλότερη κορυφή (εντός ελληνικού εδάφους) είναι η Δελημπόσκα (1.953 μ.) στο νομό Δράμας. Σύμφωνα με τη μυθολογία το όνομά της το πήρε από τη βασίλισσα της Θράκης Ροδόπη, την οποία οι θεοί μεταμόρφωσαν σε βουνό, για να τιμωρήσουν την αλαζονεία της.Την οροσειρά της Ροδόπης διασχίζει ο ποταμός Νέστος με τους δεκάδες παραποτάμους του.

Η ομορφιά των βουνών

Βλέπω ντοκυμαντέρ για τα ελληνικά βουνά

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?