Η εκπαιδευτική δράση στην τάξη μας «Ζω με Ελευθερία»

από Love Teaching by Archodoula
5 λεπτά ανάγνωσης

Την Παρασκευή στην τάξη μας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Α/βαθμιας του νομού μας, δια της υπεύθυνης Β. Μαντζουράτου και σε συνεργασία με το Τμήμα Ενημέρωσης και Πρόληψης για την Εμπορία Ανθρώπων της Α21 υλοποιήθηκε το νέο πρόγραμμα της Α21 “Ζω με ελευθερία”που κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας κι έλαβε έγκριση υλοποίησης (Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΜΓ/68408/141859/Δ7/ Τ.ΠΑΙ.Θ.).

Η Α21 είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και πλέον δραστηριοποιείται με 19 γραφεία σε 14 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποκλειστικό αντικείμενο της Α21 είναι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η πρόληψη του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων έχει την ίδια βατύτητα με την καταστολή του.

Το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στην τάξη μας υλοποιήθηκαν από την εκπαιδευμένη εκπρόσωπο της Α21 Μαγδαληνή Ζαφειρίου, εκπαιδευτικό, υπεύθυνη των Προγραμμάτων Ενημέρωσης για την Α21 Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε θεματική προσανατολισμένη στους ακόλουθους θεματικούς άξονες των πολιτιστικών προγραμμάτων: ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα του παιδιού, κοινωνική συμβίωση, σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, εκπαίδευση για τη δημοκρατία και την ενεργή πολιτειότητα, σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, δεξιότητες του ενεργού πολίτη.

Το πρόγραμμα διήρκεσε 2 διδακτικές ώρες και παρουσιάστηκαν οι παρακάτω ενότητες:

  • 1η ενότητα: «Οι αξίες και τα δικαιώματα του παιδιού»: στόχος είναι τα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν ότι έχουν αξία και πως η «φωνή» τους -η δύναμη του λόγου τους- είναι σημαντική. Η συγκεκριμένη ενότητα βοηθάει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τη σημασία της προάσπισης των αξιών και των δικαιωμάτων, τόσο στη δική τους τη ζωή όσο και στις ζωές των άλλων.
  • 2η ενότητα: «Ασφαλής μετανάστευση»: στόχος είναι να ενισχυθεί η γνώση των μαθητών ώστε να διακρίνουν την ασφαλή από τη μη ασφαλή μετανάστευση. Κάποιες φορές, άνθρωποι μεταναστεύουν χρησιμοποιώντας μη ασφαλείς τρόπους, και έτσι μένουν απροστάτευτοι, γεγονός που αποτελεί έναν βασικό παράγοντα κινδύνου στο να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης.
  • 3η ενότητα: «Εμπορία ανθρώπων και εκμετάλλευση»: στόχος είναι η αναφορά στην εμπορία ανθρώπων και εκμετάλλευση, ως εγκλήματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον επιδίωξη είναι τα παιδιά να μάθουν τρόπους να αναγνωρίσουν (πιθανούς) κινδύνους, τους ανθρώπους που μπορούν να απευθυνθούν σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και τη διαφορά μεταξύ «ασφαλών» και «επικίνδυνων» μυστικών.

Οι ομαδικές αφίσες, που παρουσιάζουν την Ελέν, τις οποίες έφτιαξαν οι μαθητές!

Στο τέλος, διανεμήθηκαν στους μαθητές από την κα.Ζαφειρίου σελιδοδείκτες με τη γραμμή κλήσης 1109 της Α21.

Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνεργασία το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Α/βαθμιας του νομού μας, δια της υπεύθυνης Β. Μαντζουράτου και την εκπαιδευμένη εκπρόσωπο της Α21 Μαγδαληνή Ζαφειρίου, εκπαιδευτικό, υπεύθυνη των Προγραμμάτων Ενημέρωσης για την Α21 Ελλάδας.

Οι μαθητές απεκόμισαν χρήσιμες γνώσεις σε ευαίσθητα θέματα παρουσιασμένες με κατανοητό τρόπο!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?