22 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα νερού

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
    1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
  • 300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα λάβαμε μέρος στην καμπάνια «Η δύναμη είναι στο χέρι σου» που υλοποιείται από την Action Aid  Ελλάδας. Μέσω της δράσης ενωθήκαμε όλοι μαζί για έναν σημαντικό σκοπό, την ολοκλήρωση ενός έργου ύδρευσης στο Γκιτέσι της Ρουάντας μετά την ολοκλήρωση του οποίου 2.000 κατοίκοι της κοινότητας θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο, τρεχούμενο νερό

Παραλάβαμε τα αναμνηστικά βραχιολάκια της ενέργειας που θα μας θυμίζουν κάθε μέρα ότι είμαστε μέρος μίας μεγάλης προσπάθειας.

Παραμύθι: Οι 4 φίλοι της βελανιδιάς

Διαβάσαμε το εικονογραφημένο παραμύθι για την εξοικονόμηση νερού και την προστασία του περιβάλλοντος. Εμπνευσμένο από την ιστορία της Κόκκινης Κοτούλας. Βρείτε το παραμύθι στον σύνδεσμο: “Οι 4 φίλοι της βελανιδιάς” από την Tania Manesi.

Είδαμε το βίντεο που ακολουθεί σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση νερού.

Huseyin Bestil

Κατόπιν, είδαμε το παρακάτω βίντεο για την εξοικονόμηση του νερού και συζητήσαμε για το τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας για να καταναλώνουμε λιγότερο νερό.

WonderGrove Kids

Τέλος, συνεργαστήκαμε και οι δύο τάξεις και κατασκευάσαμε μία ομαδική αφίσα για να κοινοποιήσουμε το μήνυμά μας σε όλους!

Και μία ομαδική αναμνηστική φωτογραφία!

Δείτε την επόμενη ανάρτηση με πλούσιες δραστηριότητες για τον υδρολογικό κύκλο!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?