Σεισμός: Η γνώση είναι προστασία

από Love Teaching by Archodoula
19 λεπτά ανάγνωσης

Στο 3ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο “Σεισμός: Η γνώση είναι προστασία” ασχοληθήκαμε με τις προληπτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν το σεισμό, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Στόχοι για τους μαθητές:

  1. να διαχειρίζονται το συναίσθημα του φόβου
  2. να προετοιμαστούν για την πιθανότητα ενός σεισμού
  3. να δημιουργήσουν το δικό τους βαλιτσάκι με τα απαραίτητα εφόδια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  4. να μάθουν τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης

Ως προοργανωτής δόθηκε στους μαθητές μία δραστηριότητα από το βιβλίο Δραστηριότητες για την ανάπτυξη του κοινωνικοσυναισθηματικού τομέα στο νηπιαγωγείο, Charles A. Smith, εκδ. Σαββάλας, η οποία είχε σχέση με το αίσθημα του φόβου, το οποίο οι μαθητές αλλά και αρκετοί ενήλικες το βιώνουν.

Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι μαθητές ότι το αρχέγονο αίσθημα του φόβου είναι κάτι χρήσιμο γιατί βοηθάει τον άνθρωπο στην επιβίωσή του, να μένει ζωντανός. Τι θα γινόταν, αν δεν φοβόμασταν το σεισμό; Θα προετοιμαζόμασταν; Ποια θα ήταν τα αποτελέσματα;

Έχω μια ιδέα! Ας πούμε ένα τραγούδι για να διώξουμε τον φόβο μας για τον σεισμό!

FUN FOR EVERYONE

Ζωγραφίσαμε σε χαρτάκια καταστάσεις που βιώσαμε στο παρελθόν και μας φόβισαν!

Μιλήσαμε για τους φόβους μας και τους περιγράψαμε. Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε τρόπους να τους αντιμετωπίσουμε.

Έπειτα, διαβάσαμε το ενημερωτικό έντυπο “Σεισμός:Ας είμαστε προετοιμασμένοι” για παιδιά του Ο.Α.Σ.Π.

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ιδρύθηκε το 1983. Σκοπός του Ο.Α.Σ.Π. είναι η επεξεργασία και ο σχεδιασμός της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών δημοσίου και ιδιωτικού δυναμικού για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής.

Ο  Ο.Α.Σ.Π. δημιουργεί  εκπαιδευτικό υλικό παιδαγωγικά και διδακτικά κατάλληλο για  θέματα αντισεισμικής προστασίας με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους σε θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου.

Κατόπιν, είδαμε μερικά εκπαιδευτικά βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Ο Άνθρωπος στον σεισμό: Οδηγίες για τα παιδιά

Μέσα στο τρίλεπτο video, γίνεται μία πολύ ξεκάθαρη ανάλυση του συγκεκριμένου φαινομένου. Τι είναι ο σεισμός; Ποια είναι τα εφόδια που πρέπει να έχουμε σε ένα κουτί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Πώς θα κάνετε ασφαλές το σπίτι για την οικογένειά σας και… πρέπει να κινηθείτε κατά τη διάρκεια του σεισμού;

Dimitris Maniatis Ο Δημήτρης Μανιάτης και η Άννα Σκουμπουρδή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής δημιούργησαν το βίντεο.

Εκπαιδευτικό βίντεο με σκοπό τα παιδιά να ενημερωθούν για τον σεισμό, τους κινδύνους του και τα μέτρα προστασίας που πρέπει όλοι να λαμβάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη σεισμική δόνηση.

Μαθαίνουμε κι αλλιώς

Το “σακίδιο του σεισμού”

Αφού αποκομίσαμε ορισμένες γνώσεις φτιάξαμε το “σακίδιο του σεισμού” με τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζεται να έχουμε μαζί μας.

Το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών

Παιχνίδι σκοποβολής για τον σεισμό

Εκπαιδευτικό παιχνίδι για τα μέσα προστασίας και τα απαραίτητα αντικείμενα σε περίπτωση σεισμού. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα αντικείμενα που θα πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης. Πιο αναλυτικά, το παιχνίδι ζητά από τους παίκτες να βοηθήσουν την ηρωίδα, την Πύρρα, να πετύχει με σκοποβολή στο λούνα παρκ τα αντικείμενα που θα της χρειαστούν σε ενδεχόμενο σεισμό.

http://photodentro.edu.gr/

Δεν ξεχνάμε τους αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης

Ατομικές καρτέλες με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης!

Τέλος, για εφαρμογή όσων μάθαμε πραγματοποιήσαμε βιωματική άσκηση σεισμού στο σχολείο μας και στην παρακάτω ανάρτηση μπορείτε να την δείτε αναλυτικά.

Κατεβάστε από εδώ την αφίσα.

Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ ένα βιβλίο για τον σεισμό και την πρόληψή του από τον Ο.Α.Σ.Π.

Ας παίξουμε quiz για να χαλαρώσουμε!

by Santhoul
by Emmymourat30
από Tasoulislek
by Vivhtolh9
by Apostoloumar65
by Aterpsiadou
by Psaridou
by Psaridou

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?