Μαθαίνουμε για τον Vincent Van Gogh

από Love Teaching by Archodoula
10 λεπτά ανάγνωσης

Προσεγγίσαμε τον μεγάλο καλλιτέχνη Βαν Γκογκ με αφορμή το παρακάτω κεφάλαιο της γλώσσας της Α δημοτικού.

Ο «καθωσπρεπισμός» της κοινωνίας ήταν από τα πράγματα που δεν μπόρεσε ποτέ να συμβαδίσει. Η ειλικρίνεια και η ευαισθησία του τον δυσκόλεψε να γίνει αποδεκτός από αυτήν. Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους, έφτιαξε περισσότερους από 800 πίνακες, ωστόσο εν ζωή κατάφερε να πουλήσει μόνο έναν.

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με πίνακες ζωγραφικής κι έμαθαν νοοτροπίες που χρησιμοποιούνται. Επεξεργαστήκαμε και συζητήσαμε το βιβλίο “Συναντώντας τον καλλιτέχνη! Βίνσεντ βαν Γκογκ” που προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες ένα πολύχρωμο, διαδραστικό ταξίδι στο έργο του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου. Η έκδοση καλύπτει όλη την καλλιτεχνική του πορεία, εστιάζοντας στα χρόνια που έμεινε στην Αρλ (1888-1889), όταν και δημιούργησε τα περισσότερα από τα πιο διάσημα έργα του, όπως το Δωμάτιο του καλλιτέχνη στην Αρλ, το Βάζο με δώδεκα ηλιοτρόπια και η σειρά πορτρέτων της οικογένειας Ρουλέν.

Η επίδρασή του Βίνσεντ βαν Γκογκ στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.

Χρωματοϊστορίες – Van Gogh

Αυτό το βιντεοκλίπ εστιάζει στο Ζωγράφο Van Gogh και στα καλύτερα έργα της τέχνης του.

EducationalTVGreece

Επινόησε μία ιδιαίτερη τεχνική των στροβιλισμάτων με το πινέλο ενώ στους πίνακές του κυριαρχούν έντονα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο και μπλε, με χαρακτηριστικά δείγματα τα έργα Έναστρη νύχτα’ και μία σειρά πινάκων που απεικονίζουν ηλιοτρόπια. Επίσης ο Βαν Γκογκ είναι διάσημος για τις πινελιές του οι οποίες πολλές φορές παρουσιάζουν μια κίνηση.

Στο τέλος της εκπαιδευτικής δράσης για τον καλλιτέχνη Βαν Γκογκ οι μαθητές χρησιμοποίησαν την τεχνική των στροβιλισμάτων για να γίνουν μικροί ζωγράφοι Βαν Γκογκ!

Εικονική επίσκεψη στο μουσείο

Van Gogh Museum Amsterdam, Ολλανδία

Πατήστε στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο μουσείο!

Οι πίνακες ζωγραφικής των μικρών Βαν Γκογκ!

Δείτε τις περσινές δημιουργίες των μαθητών της Ε δημοτικού με αφορμή τον πίνακα ζωγραφικής “Ο ελαιώνας” του Van Gogh.

Τα αναπάντεχα μαθηματικά πίσω από την «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ – Νατάλια Σεν Κλερ

Παρακάτω, παραθέτω για τους μεγαλύτερους ένα βίντεο στο οποίο η Ναταλία Σαιντ Κλαιρ δείχνει πώς ο Βαν Γκογκ παρουσίασε το βαθύ μυστήριο της κίνησης, των ρευστών και του φωτός, στα έργα του.

Ο φυσικός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ έχει πει «Όταν συναντήσω τον Θεό, θα του θέσω δύο ερωτήματα: Γιατί σχετικότητα και γιατί στροβιλισμός; Πιστεύω ότι θα έχει μια απάντηση για το πρώτο». Παρόλο που η τυρβώδης ροή είναι δυσνόητη μαθηματικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη για να την παραστήσουμε.

TED-Ed Μάθημα από τη Ναταλία Σεν Κλερ, κινούμενα σχέδια από τον Άβι Όφερ.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?