Εκπαιδευτικό παιχνίδι δαsos…φιδάκι!

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με τις Διευθύνσεις Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Βοιωτίας, συμμετέχουμε στην υλοποίηση του Έργου «Μαζί για το ΔάSOS» στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΙΘ, Διεθνούς Θεματικού Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση», του οποίου εθνικός χειριστής στην Ελλάδα είναι η ΕΕΠΦ. Το έργο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Π. & Α. Κανελλοπούλου(https://pacf.gr)

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μαζί για το ΔάSOS» #mazigiatodaSOS  οι μαθήτριες της Στ δημοτικού, Ευτυχία και Χριστιάννα, με μικρές πινελιές από τους μαθητές της Α και Β τάξης, κατασκεύασαν ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι φιδάκι που αφορά τους φυσικούς εχθρούς του δάσους.

Αρχικά, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την έννοια και μέσω της άμεσης διδασκαλίας προβλήθηκαν εκπαιδευτικό βίντεο και έγινε συζήτηση μέσα από το βιβλίο “Το δάσος” για τους φυσικούς εχθρούς του δάσους.

Στη φύση υπάρχουν μερικά έντομα, όπως οι κάμπιες και οι σκαραβαίοι, που ¨αγαπούν” υπερβολικά κάποιες φορές τα δέντρα. Όταν εισβάλλουν μαζικά σε ένα δάσος, μπορούν να το καταβροχθίσουν και να το αφανίσουν.

Γερμανία: Σκαθάρι καταστρέφει τα δάση ερυθρελάτης

Η εισβολή των εντόμων και η καταστροφή που έχουν προκαλέσει οφείλονται στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην ξηρασία.

euronews (στα ελληνικά)

Διαβάστε εδώ ένα άρθρο για “Το σκαθάρι που τρώει τα πεύκα της Βόρειας Θάσου” κι εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο “Πιο κοντά στον αφανισμό το φοινικόδασος του Βάι από το «απτόητο» σκαθάρι”.

Επίσης, οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες προκαλούν καταστροφές. Κατεβάστε από εδώ το βιβλίο “Τα δάση και η προστασία τους” .

Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή

Όταν όμως ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας.

  • Υποβαθμίζεται γενικά το περιβάλλον , οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορούν να κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και πάλι δασών και να επιφέρουν ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας.
  • Εγκαταλείπονται τα εδάφη στη διαβρωτική δράση των βροχών και στον κίνδυνο να παρασυρθούν προς τη θάλασσα.
  • Δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται οι πλημμύρες.
  • Μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και να εμπλουτίσουν τα υπόγεια νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα τη λειψυδρία.
  • Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει – αν ξαναγίνει – το δάσος όπως ήταν πριν καεί.
  • Δημιουργούνται διάφορα προβλήματα κοινωνικά, υγείας, εργασίας, αναψυχής κλπ.
  • Επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών – όσων είναι δυνατές.

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο “Δασικές πυρκαγιές”.

Ασφαλώς η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου κινδύνου που απειλεί τα δάση μας – των πυρκαγιών.

Δασικές πυρκαγιές: Οδηγίες προστασίας

Το φυλλαράκι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παρουσιάζει τις βασικές οδηγίες για να προστατευτούμε και εμείς και το δάσος φέτος το καλοκαίρι.

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Το εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι φιδάκι μας!

Το παιχνίδι αποτελείται από 34 τετράγωνα. Ανά 6 τετράγωνα οι μαθήτριες κόλλησαν εικόνες που απεικονίζουν η καθεμία από έναν φυσικό εχθρό του δάσους ή τρόπο προστασίας του από τους φυσικούς εχθρούς. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στο τετραγωνάκι “αεροπλανάκι-καναντέρ” προχωράς 3 τετράγωνα.
  • Στο τετραγωνάκι “φωτιά στο δάσος” πηγαίνεις πίσω 3 τετράγωνα.
  • Στο τετραγωνάκι “έντομο – καταστροφέας” χάνεις τη σειρά σου.
  • Στο τετραγωνάκι “κεραυνός” ξαναπαίζεις.
  • Στο τετραγωνάκι “εθελοντής δασοφύλακας” πηγαίνεις 6 τετράγωνα μπροστά.

Στα υπόλοιπα τετράγωνα ζωγράφισαν δέντρα, λουλούδια, ζώα του δάσους και κόλλησαν σχετικά αυτοκόλλητα. Ας παίξουμε τώρα για να προστατεύσουμε το δάσος και τους ενοίκους του από τους εχθρούς!

Οι μαθητές έπαιξαν με το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι και το χάρηκαν πολύ γιατί είναι δικό τους δημιούργημα!!

Μπράβο σας παιδιά για τη δημιουργικότητά σας και για την οικολογική συνείδηση που έχετε αναπτύξει!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?