10. Ο Μάρκος Μπότσαρης

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Μετά την καταστροφή στη μάχη του Πέτα, στις 4 Ιουλίου του 1822, μέρος των αποδεκατισμένων ελληνικών δυνάμεων κατάφερε να φτάσει στο Μεσολόγγι και βάλθηκε να το οχυρώνει, ώστε να καθυστερήσουν οι Τούρκοι πολιορκώντας το.

Η ελληνική επαναστατική Κυβέρνηση, για ν’ αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση, διόρισε στρατηγό τον Μάρκο Μπότσαρη, ο οποίος καταγόταν από ονομαστή οικογένεια του Σουλίου. Ο Μπότσαρης, στα τέλη του φθινοπώρου του 1822 ήρθε σ’ επαφή με τον Τούρκο πασά Ομέρ Βρυώνη, που πολιορκούσε το Μεσολόγγι και άρχισε διαπραγματεύσεις μαζί του για την παράδοση της πόλης. Κέρδισε έτσι χρόνο, αναγκάζοντας τα οθωμανικά στρατεύματα όταν ήρθε ο χειμώνας να αποχωρήσουν προσωρινά.

Παρουσίαση μαθήματος

Το καλοκαίρι του 1823 ο Σουλτάνος έστειλε στη Στερεά Ελλάδα τον Μουσταφά Πασά με πολυάριθμο στρατό και στόχο την άλωση του Μεσολογγίου. Οι τουρκικές δυνάμεις στρατοπέδευσαν στη θέση Κεφαλόβρυσο, κοντά στο Καρπενήσι. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες οπλαρχηγοί ήταν διχασμένοι μεταξύ τους για την αρχιστρατηγία.

Μπότσαρης Μάρκος

EducationalTVGreece

Μπροστά στον κίνδυνο που τους απειλούσε, ο Μπότσαρης κάλεσε τους οπλαρχηγούς να συμφιλιωθούν και ενωμένοι ν’ απωθήσουν τους Τούρκους. Δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα, έσκισε το δίπλωμα της στρατηγίας του και τη νύχτα στις 8 Αυγούστου του 1823 έκανε αιφνιδιαστική επίθεση (γιουρούσι) στο οθωμανικό στρατόπεδο με λιγοστούς Σουλιώτες και γυμνές σπάθες.

Μάχη στο Κεφαλόβρυσο

History Maniacs

Κατά τη διάρκεια όμως της επίθεσης ο Μπότσαρης έπεσε νεκρός από ένα εχθρικό βόλι και μεταφέρθηκε από παλικάρια του στο Μεσολόγγι, όπου και τάφηκε με τιμές. Στη μάχη αυτή οι Σουλιώτες εξόντωσαν εκατοντάδες Οθωμανούς στρατιώτες και κέρδισαν πολλά λάφυρα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως γενναίων και αδάμαστων πολεμιστών. Η μάχη στο Κεφαλόβρυσο θεωρείται ως το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός στη διάρκεια του 1823 στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο, ένας από τους γενναιότερους και τιμιότερους αγωνιστές της Επανάστασης, ο Μάρκος Μπότσαρης, είχε θυσιαστεί στον αγώνα για την ελευθερία.

Γιατί ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη ξεσήκωσε την Ευρώπη και τον αποτύπωσαν κορυφαίοι ζωγράφοι;

Ο Γάλλος ιατρός, περιηγητής και ιστορικός Φρανσουά Πουκεβίλ, παρομοιάζει τον θάνατό του με αυτόν του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και τους άνδρες του με τους 300 του Σπαρτιάτη πολεμιστή.  Κάτω από αυτό το κλίμα σπουδαίοι ζωγράφοι της εποχής αποτύπωσαν την μεγάλη απώλεια ως νέο Λεωνίδα και ανέδειξαν τον αγώνα της υπόδουλης Ελλάδας.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/giati-o-thanatos-toy-markoy-mpotsari-xesikose-tin-eyropi-kai-ton-apotyposan-dekades-zografoi/

https://www.mixanitouxronou.gr/giati-o-thanatos-toy-markoy-mpotsari-xesikose-tin-eyropi-kai-ton-apotyposan-dekades-zografoi/

Εις Μάρκο Μπότσαρη (ποίημα)

Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε το ποίημα «Εις Μάρκο Μπότσαρη», στο οποίο παρομοιάζει τη μεγάλη προσέλευση των Ελλήνων στην κηδεία του ήρωα με τη συρροή των Τρώων στην ταφή του Έκτορα….

……………………………………
«Στην πλάκα του Μάρκου καθίζει
η Δόξα λαμπράδες γιομάτη.
Κλεισμένο για πάντα το μάτι,
Οπούχε πολέμου φωτιά.
Ελάτε ν’ ακούστε παιδιά!»
……………………………………

Διονυσίου Σολωμού, Άπαντα, τόμ. 1, Ποιήματα,
επιμέλεια-σημειώσεις Λίνου Πολίτη,
Αθήνα 1993 έκτη ανατύπωση, σ. 137.

Του Μάρκου Μπότσαρη (Δημοτικό Τραγούδι)

Ιστορικό – κλέφτικο τραγούδι από τη Στερεά Ελλάδα που αναφέρεται στο θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη. Τη Δόμνα Σαμίου συνοδεύουν οι μουσικοί: Γιώργος Κωτσίνης, κλαρίνο, Γιώργος Μαρινάκης, βιολί, Σωτήρης Μπούρμπος, λαούτο, Ανδρέας Παππάς, τουμπελέκι.

«Θρήνος μεγάλος γένεται μέσα στο Μεσολόγγι
τον Μάρκο παν στην εκκλησιά, το Μάρκο παν στον τάφο
‘ξηντα παπάδες παν μπροστά και δέκα δεσποτάδες
κι από μεργιά Σουλιώτισσες τόνε μοιργιολογάνε».

ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?