Σπίτι μας είναι η γη

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Apurimac – Μάνα γη

Ελληνικό Τραγούδι

Αφόρμηση & επεξεργασία

  1. Ποιες φράσεις επαναλαμβάνονται στο τραγούδι;
  2. Πώς χαρακτηρίζονται η Γη και ο Ουρανός; Γιατί;
  3. Ποιος νομίζετε ότι μιλά; Γιατί;
  4. Έχετε ξανακούσει αυτό το τραγούδι;

Είναι μετάφραση στα Ελληνικά ενός ινδιάνικου ποιήματος που μιλά για τη  φύση και δείχνει πόσο δεμένοι με τη γη τους και γενικά με τη φύση είναι οι Ινδιάνοι.  Γίνεται αναφορά στα ονόματά τους που είναι παρμένα από τη φύση.

Το κείμενο που διαβάζουμε σήμερα στο βιβλίο της γλώσσας μας το γράφει ένας Ινδιάνος. Τίτλο έχει Σπίτι μας είναι η γη. Μπορείτε να υποθέσετε γιατί;

Η ΓΗ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ

Οπτικοποίηση μίας ιστορίας που έρχεται από το 1854, και την απάντηση που έδωσε ο αρχηγός των Ινδιάνων Seattle, στον τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φράνκλιν Πηρς, που απαίτησε να αγοράσει την Γη τους.

Διαβάστε εδώ την ιστορία “ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ :Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο” από το βιβλίο “Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Β΄ Γυμνασίου)”.

Chletsos Vassilis

Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι το κείμενο είναι επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, υπάρχει διάχυτος ο συναισθηματισμός του αποστολέα. Ο Ινδιάνος πραγματικά νιώθει αυτά που γράφει (γνησιότητα λόγου), θέλει όμως ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει τον παραλήπτη, για να μπορέσει να τον μετακινήσει από τις θέσεις του.

  • Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Ινδιάνο; (φιλόπατρης, άνθρωπος που σέβεται τη φύση, αγαπά το λαό του και νοιάζεται γι’ αυτόν, καλός αρχηγός, ευαίσθητος, σοφός … ).
  • Πώς θα σχολιάζετε της συμπεριφορά των μεγάλων της Γης; (ενδιαφέρονται μόνο για το συμφέρον τους, αγνοούν την ύπαρξη των αυτόχθονων Ινδιάνων, περιμένουν όλοι να υπακούουν στις εντολές τους …).
  • Υπάρχουν και σήμερα περιπτώσεις που οι δυνατοί της Γης παίρνουν τελικά ό,τι θέλουν; Πώς; (Παραδείγματα)
  • Γιατί ο Ινδιάνος λέει ότι ο λαός του θα εξετάσει την πρόταση των λευκών;
  • Πώς δικαιολογείτε τον τίτλο του κειμένου, μετά από όλα αυτά;
  • Μπορείτε να σκεφτείτε άλλους τίτλους για το κείμενο; 
  • Τι σας άρεσε από το κείμενο και θέλετε να ξαναδιαβάσουμε;

Το κείμενο μας διδάσκει ότι η αλόγιστη συμπεριφορά του σημερινού ανθρώπου, με στόχο την εξυπηρέτηση του συμφέροντος, έχει διαταράξει τις σχέσεις του με τη φύση, τον συνάνθρωπό του και επομένως με το Θεό. Η Γη ανήκει σε όλους, και πως η ειρηνική συμβίωση των λαών προϋποθέτει σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου.

Εμβάθυνση

  1. Αναφερθείτε σε στοιχεία από την καθημερινή ζωή:
  • που δείχνουν ότι ο σημερινός άνθρωπος δε συμπεριφέρεται όπως πρέπει τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο.
  • που δείχνουν ότι η φύση εκδικείται.

2. Τα λόγια του Ινδιάνου αποδεικνύονται προφητικά

  • τσιμεντοποίηση,
  • έλλειψη πρασίνου,
  • φαινόμενο του θερμοκηπίου,
  • εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο,
  • κοινωνική ανισότητα,
  • πόλεμοι

3. Ας διαβάσουμε τα λόγια του Ντοστογιέφσκι για τη φύση. Πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο;

«Αγάπησε όλη την κτίση του Θεού, τα πάντα μέσα σ’ αυτήν. Αγάπησε κάθε κόκκο άμμου, κάθε φύλλο, την κάθε ηλιαχτίδα από το φως του Θεού. Αγάπησε τα ζώα, αγάπησε τα φυτά, αγάπησε το καθετί. Κι όταν αγαπήσεις τα πάντα, τότε θ’ ανακαλύψεις μέσα στο καθετί το μυστικό του Θεού. Σαν το αισθανθείς αυτό, τότε θ’ αρχίσεις να το αντιλαμβάνεσαι κάθε μέρα και πιο πολύ. Και τελικά θα αγαπήσεις ολόκληρο τον κόσμο με μια ανεξάντλητη, παγκόσμια αγάπη που αγκαλιάζει και περιλαμβάνει τα πάντα…»

Φ.Μ.Ντοστογιέφσκι

Παντελής Θαλασσινός – Ν’ αγαπάς 

Ελληνικό Τραγούδι

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?