Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για την παρουσία των Αγγέλων στην ζωή μας;

από Love Teaching by Archodoula
6 λεπτά ανάγνωσης

Τι είναι οι Άγγελοι; 

Είναι Πνεύματα, αποτελούν τον αόρατο (Πνευματικό) κόσμο. Δημιουργήθηκαν από το Θεό πριν από τη δημιουργία του ορατού κόσμου. Δεν έχουν υλικό σώμα όπως εμείς, λέγονται και «Ασώματοι». Δεν έχουν ανάγκη από τροφή και δεν πεθαίνουν.

Τα αγγελικά τάγματα: Ο αριθμός των Αγγέλων είναι πολύ  μεγάλος: «χίλιες χιλιάδες και μύριες μυριάδες» λέει η  Αγ. Γραφή. Είναι οργανωμένοι σε 9 τάγματα ή ταξιαρχίες: Άγγελοι, ΑρχάγγελοιΘρόνοι, Κυριότητες, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Χερουβείμ, Σεραφείμ.

Υπήρχε και δέκατο τάγμα· επειδή όμως ακολούθησε τον αρχηγό του, τον Εωσφόρο, ο οποίος περηφανεύτηκε υπερβολικά μπροστά στο Θεό, ξέπεσε από τη δόξα που είχε και από φωτεινός (Εωσφόρος = αυτός που φέρνει την αυγή, το φως) έγινε σκοτεινός διάβολος και οι άγγελοι αυτοί σκοτεινοί και κακοί δαίμονες, αφού απομακρύνθηκαν από το φως και την αγάπη του Θεού. (Λέγεται ότι οι αληθινοί χριστιανοί ή οι μοναχοί ή οι άγιοι είναι εκείνοι που με την ισάγγελη ζωή τους, αναπληρώνουν το τάγμα που ξέπεσε).

Η Παράδοση λέει ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν εκείνος ο οποίος σταμάτησε την πτώση των αγγέλων φωνάζοντας με θάρρος: Πρόσχωμεν!… Στῶμεν καλῶς! – όπως λέμε και στη Θεία Λειτουργία. Δηλαδή «ας προσέξουμε τι πάμε να κάνουμε, γιατί δεν είμαστε θεοί, αλλά πλάσματα του Θεού, και επομένως ας σταθούμε ταπεινά στη θέση που μας έχει βάλει και ας Τον δοξάζουμε». Και έψαλε τότε τον αγγελικό ύμνο που επίσης ακούμε στη Θεία Λειτουργία:

Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος Κύριος Σαβαώθ

Πλήρης ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ τῆς δόξης αὐτοῦ

Και άλλα θαυμαστά έκανε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και επανειλημμένα βοήθησε τους ανθρώπους.

Ένας άλλος άγγελος, που πολλές φορές παρουσιάστηκε και με πολλούς τρόπους ευεργέτησε το ανθρώπινο γένος, είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Είναι ο χαριτωμένος εκείνος άγγελος που δώδεκα ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε τη μικρή Παναγία μέσα στο Ναό, αυτός μετά της έφερε το μήνυμα ότι θα γεννήσει το Χριστό, έπειτα που ειδοποίησε σε όνειρο τον Ιωσήφ να φύγουν στην Αίγυπτο για να γλιτώσουν το μικρό Χριστό από τη σφαγή του Ηρώδη, αυτός που πάλι φανερώθηκε για να τους πει ότι πέθανε ο Ηρώδης και μπορούν να επιστρέψουν. Αυτός είναι τέλος που κύλησε την πέτρα από το κενό μνημείο και είπε στις Μυροφόρες ότι ο Χριστός αναστήθηκε!

Πώς εἶναι  οἱ ἐπουράνιες δυνάμεις ;

Ὁ Θεός, , πρίν δημιουργήσει τόν ὑλικό κόσμο δημιούργησε τούς Ἀγγέλους, δηλαδή τίς ἐπουράνιες δυνάμεις. Οἱ Ἄγγελοι εἶναι πνεύματα (χωρίς σῶμα), φωτεινά, ἀθάνατα καί κινοῦνται μέ ὑπερβολική ταχύτητα γι’ αὐτό εἰκονογραφοῦνται μέ φτερά. Δέν ἔχουν ἀνάγκη τροφῆς ἤ ξεκούρασης. Τροφή τους καί ζωή τους εἶναι ἡ θέα τοῦ Θεοῦ.

Στήν Ἁγία Γραφή ἐμφανίζονται συχνά μέ μορφή ἀνθρώπου: Ὡς νέοι μέ ἀστραφτερά ἐνδύματα στήν Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου, ὡς οὐράνιοι ἀγγελιαφόροι στόν Ζαχαρία, στή Θεοτόκο, στόν Ἰωσήφ, στούς Μάγους. Μέ ἐντολή τοῦ Θεοῦ παίρνουν αὐτή τή μορφή γιά νά ἐπικοινωνοῦν μέ τούς ἀνθρώπους καί νά τούς φέρνουν τά θεϊκά μηνύματα.

Ποιό εἶναι τό ἔργο τῶν Ἀγγέλων;

Το κύριο έργο των Αγγέλων: Να δοξολογούν και να υμνολογούν ασταμάτητα το Θεό. Δεν τους το επέβαλε ο Θεός σαν εντολή, αλλά αυθόρμητα πηγάζει από τους ίδιους, καθώς ατενίζουν το κάλλος του Θεού και τα μεγαλεία της Δημιουργίας Του.

Δευτερεύον έργο τους

  • Μετά τη δημιουργία του ανθρώπου και την Πτώση, υπηρέτησαν το μυστήριο της Θείας Οικονομίας (της σωτηρίας του ανθρώπου).
  • Διακόνησαν τον Ιησού Χριστό στο επίγειο έργο Του για τη σωτηρία του ανθρώπου.
  • Παρίστανται και διακονούν αοράτως το άγιο Θυσιαστήριο την ώρα της Θείας Λειτουργίας.
  • Παραλαμβάνουν τις ψυχές των δικαίων, όταν αυτές χωρίζονται από το σώμα την ώρα του θανάτου.
  • Καθένας μας έχει την προστασία ενός Αγγέλου, που μας φυλάει από κάθε κακό, προσεύχεται μαζί μας και μεταφέρει τις προσευχές μας στο θρόνο του Θεού.

Eκπροσωπούν τους ανθρώπους και να μεσολαβούν γι’ αυτούς στον Θεό. Είναι και οι υπερασπιστές τους· γι’ αυτό τους βλέπουμε και με στολή πολεμική με ρομφαία στο χέρι. Κάθε άνθρωπος που βαπτίζεται και μπαίνει στην οικογένεια του Θεού,  αποκτάει ένα δικό του φύλακα άγγελο, που τον προστατεύει από το κακό και τα πονηρά πνεύματα και τον οδηγεί στο καλό και στο δρόμο του θελήματος και των εντολών του Θεού.

(πηγή: https://antexoume.wordpress.com/, pemptousia.gr)

Πατήστε στη συνέχεια, για να μάθετε για τον φύλακα άγγελό σας.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?