Η ιστορία του Άρταβαν, του τέταρτου Μάγου

από Love Teaching by Archodoula
8 λεπτά ανάγνωσης

Ας μάθουμε την ιστορία του τέταρτου Μάγου που δεν κατάφερε ποτέ να συναντήσει τον Χριστό! Ή μήπως τελικά τον συνάντησε;;; Και πώς είναι δυνατόν τα δώρα που δεν κατάφερε ποτέ να Του προσφέρει, να προσεφέρθησαν και μάλιστα με τη μορφή του Μεγαλύτερου Δώρου;

Κάποτε στη Περσία, όπως διαβάζουμε στο synathlountes.agonistes.gr , Μάγοι-Σοφοί της εποχής εκείνης, ξακουστοί για τις τρομερές γνώσεις τους, παρατηρώντας τον ουρανό, ανακάλυψαν ένα υπέρλαμπρο άστρο. Πίστευαν, ότι αυτό το άστρο προμηνύει τον ερχομό ενός ξεχωριστού Βασιλιά. Αποφάσισαν να το ακολουθήσουν και να πάνε να προσκυνήσουν αυτόν τον Βασιλιά. Οι Μάγοι: Μελχιόρ, Βαλτάσαρ, Γκασπάρ και … Άρταβαν. Ο καθένας πήρε μαζί του και ένα δώρο προς τιμήν του νεοφερμένου Βασιλιά. Όμως οι τρεις μόνο φθάσανε εγκαίρως στο Νεογέννητο Άγιο Βρέφος.

Ο Τέταρτος Μάγος ο Άρταβαν, έμεινε πίσω να συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσει το δώρο του, για τον «Μεγάλο Βασιλιά». Τρεις μοναδικά πολύτιμους λίθους, Ρουμπίνι, Ζαφείρι και ένα σπάνιο Μαργαριτάρι.

Μα δεν πρόλαβε… άργησε, άργησε τόσο όσο ο Νεογέννητος Χριστός χρειάστηκε να φυγαδευτεί με την Παναγία μητέρα του στην Αίγυπτο. Μακριά από τον σκληρόκαρδο «ηγεμόνα» Ηρώδη. Έφθασε ακριβώς, τη στιγμή του μαρτυρίου των πρώτων Αγγέλων, της σφαγής των νηπίων. «…«Φωνή εν Ραμά ηκούσθη,θρήνος και κλαυθμός και οδυρμός πολύς» (Ματθ.β’, 18)…»

"Η ιστορία του τέταρτου Μάγου" (εξαντλημένου δυστυχώς από τον εκδοτικό οίκο "Πατάκη") νιώθεις να σε συνεπαίρνει η αφήγηση της Σούζαν Σάμμερς και η παραμυθένια εικονογράφηση της Τζάκυ Μόρρις. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν όλα τα παιδιά. Κι όλοι όσοι αισθάνονται μέσα τους παιδιά. Ένα βιβλίο που αξίζει να θυμόμαστε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.
Ράνια Ααρών Βίντεο προορισμένο για εκπαιδευτική χρήση.

Ο Άρταβαν δεν έχασε μόνο την ευκαιρία να συναντηθεί με τον «Βασιλέα των Βασιλέων», έχασε και ένα από τα πολύτιμα πετράδια του. Έδωσε το διαμάντι για να σώσει ένα παιδί από τη βέβαιη σφαγή του.

Λυπήθηκε, δεν μετάνιωσε. Η ζωή ενός παιδιού, ήταν πιο σημαντική από τον πανάκριβο και σπάνιο πολύτιμο λίθο. Η ελπίδα δεν χάθηκε. Ο Άρταβαν συνέχισε την αναζήτησή του. Ένοιωθε ότι κι έτσι θα μπορούσε να βρει τον «Βασιλιά» του.

Τα πιο ωραία και ιδανικά στην ζωή μας, έρχονται με δυσκολίες. Ο Άρταβαν δεν εγκατέλειψε τ΄όνειρό του. Ακολουθούσε το άστρο του. Αγωνιζόταν και δεν παραιτούνταν.

Τι είναι πάλι; Ένας πληγωμένος οδοιπόρος, ένας άνθρωπος χτυπημένος από ληστές, ζητά βοήθεια. Ο ίδιος είναι γιατρός, δεν μπορεί να παραβλέψει. Ξεχνά προς στιγμήν τα θέλω του. Προέχει ο άνθρωπος. Του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Χωρίς άλλη σκέψη, θυσιάζει και το δεύτερο πολύτιμο πετράδι του, ο χτυπημένος άνθρωπος χρειάζεται φάρμακα.

Ένα μαργαριτάρι. Ναι! Ένα μαργαριτάρι το τελευταίο που του έχει απομείνει. Τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Μόνο που τα χρόνια περνούν. Εκείνος, ακόμα δεν έχει φτάσει στο στόχο του, και τα χρόνια περνούν… Ο δρόμος είναι δύσβατος. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν πολλοί. Ω! να και οι ληστές. Έτοιμοι για το χειρότερο. Αρπάζουν από τα χέρια του και το τελευταίο πολύτιμο μαργαριτάρι αιχμαλωτίζοντάς τον. Και ο χρόνος περνά. Περνά απομακρύνοντας τον ίδιο από τον ποθητό στόχο.

Ως γιατρός είναι απαραίτητος-σημαντικός! Οι ληστές άνθρωποι κι αυτοί. Άνθρωποι στο περιθώριο, ασθενείς σωματικά και ψυχικά. Η λέπρα μαστίζει. Η οικονομική δυσχέρεια επιδεινώνει την κατάσταση. Η κοινωνία δεν επικοινωνεί με τέτοιου είδους ανθρώπους. Ο Γιατρός Άρταβαν παλεύει με τον αδικημένα αιχμάλωτο Άρταβαν. Για να βοηθήσει ως Γιατρός, ζητά πίσω το πολύτιμο μαργαριτάρι του. Δεν ξεχνά τι θέλει και τι ψάχνει. Ένα ακόμη εμπόδιο. Ε και! Ο στόχος δεν έχει χαθεί!

Ο άνθρωπος-γιατρός Άρταβαν καταπιάνεται με τον πάσχοντα άνθρωπο δίνοντας τον ίδιο του τον εαυτό, θυσιάζοντας την ίδια του την υγεία. Έχουν περάσει ήδη 30 χρόνια. Και ξαφνικά, γέρος και ασθενής πια, ακούει για Εκείνον, τον Έναν και Μοναδικό που… νόσους θεραπεύει και λεπρούς καθαρίζει… Ναι! Ο «Βασιλιάς» του, Αυτός που ψάχνει τόσα χρόνια είναι κοντά. Θα πάει να τον συναντήσει. Και έχει και το πολύτιμο μαργαριτάρι. Επιτέλους! Φεύγει. Ελεύθερος από τους πρώην ληστές-ασθενείς. Χάρις την τριετή αυτοθυσιαστική προσπάθειά του.

Φτάνει στα Ιεροσόλυμα, και ώ! Τι κρίμα! Δεν μπορεί να δει Εκείνον που έψαχνε 33 ολόκληρα χρόνια. Έφθασε αργά; Ο Γολγοθάς είναι ο δρόμος που περπατά τώρα Εκείνος, κουβαλώντας έναν βαρύτατο Σταυρό. Για την αγάπη Του και την προσφορά Του, οδηγείται στην χειρότερη μορφή θανάτωσης «Τη Σταύρωση».

Ταινία για τους μεγαλύτερους “Ο τέταρτος Μάγος”

The Fourth Wise Man 1985 GR SUBS

Stefanos Panagiotopoulos

Ο Άρταβαν αγωνίζεται να προλάβει. Τι να προλάβει; Λίγο πριν φθάσει δίνει και το τελευταίο πολύτιμο πετράδι του, ως ενέχυρο για την απελευθέρωση μιας σκλάβας. Της κόρης ενός παλιού του γνώριμου, που στο παρελθόν τον είχε πουλήσει και τον είχε κοροϊδέψει. Η αγάπη δεν έχει όρια. Και ο Άρταβαν τελειώνει εκεί, η γερασμένη καρδιά του τον προδίδει. Απέναντι από τον Σταυρό που είναι καρφωμένος Εκείνος. Ο Βασιλιάς των Βασιλέων.

«Δεν πρόφτασα Θεέ μου», ψελλίζει στην τελευταία του πνοή! «Τα χέρια μου είναι άδεια. Έχασα τα δώρα που έφερνα για Σένα. Συγγνώμη Κύριέ μου

«Όχι Άρταβαν, μου τα έδωσες όλα!!! …Πείνασα και μου έδωσες να φάω. Δίψασα και μου έδωσες να πιω. Ξένος ήμουν και με μάζεψες. Γυμνός και με έντυσες. Άρρωστος και με περιέθαλψες. Σε φυλακή και ήλθες να με δεις.  Έλα λοιπόν, σ τ η ν  α ι ώ ν ι α  χ α ρ ά  τ ο υ  Κ υ ρ ί ο υ  σ ο υ! ! !»

                  Που έχασε τα πάντα απ΄ τη ζωή αυτή.

                  Στ΄ αλήθεια όμως, κέρδισε μια θέση ζηλευτή

                  Κοντά στον Κύριό μας, και αιώνια θα ζει,                  

Για να θυμίζει σ΄ όλους μας, Α Γ Α Π Η τι θα πει.!!!!

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?