428
Έλληνες ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν μια πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια αν ένα παιδί είναι δυσλεκτικό.
Η μέθοδος λέγεται R.A.D.A.R (Rapid Assessment of Difficulties & Abnormalities in Reading) που σημαίνει «Τάχιστη Αξιολόγηση Δυσκολίων & Ανωμαλιών της Ανάγνωσης».
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε στο CNN Greece τον Γιάννη Ασλανίδη, επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Weil – Cornell Medical College της Νέας Υόρκης που εξηγεί τη μη παρεμβατική μέθοδο.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε στο CNN Greece τον Γιάννη Ασλανίδη, επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Weil – Cornell Medical College της Νέας Υόρκης που εξηγεί τη μη παρεμβατική μέθοδο.
Οι επιστήμονες μέσω αυτής της εφαρμογής έχουν την δυνατότητα να μετρήσουν ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ανάγνωση.
Τα εργαλεία που αποκωδικοποιούν το όποιο πρόβλημα υπάρχει φτιάχτηκαν από μαθηματικούς, στατιστικολόγους και λογοπαθολόγους.
«Με την βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου και ενός αλγόριθμου που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 8 χρόνια, γίνεται μια ειδική καταγραφή των κινήσεων του ματιού ενώ κάποιος διαβάζει. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βρούμε με ακρίβεια τι μαθησιακή δυσκολία έχει ο εξεταζόμενος» λέει στο CNN Greece ο Γιάννης Ασλανίδης, επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Weil – Cornell Medical College της Νέας Υόρκης.
Κάθε διάγνωση είναι εξατομικευμένη αφού η εφαρμογή μπορεί να «δει» ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες του προβλήματος.
Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το έργο του θεραπευτή διότι ξέρει που πρέπει να εστιάσει και ο θεραπευόμενος βλέπει πιο άμεσα αποτελέσματα.
«Μπορούμε να δούμε σε ποιο φθόγγο, σε ποια συλλαβή έχει πρόβλημα αλλά και σε τι ποσοστό. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε την εξέταση μετά από την θεραπεία για να διαπιστώσουμε αν και πόσο αντιμετωπίστηκε η δυσλεξία» λέει ο κύριος Ασλανίδης.
Η διαδικασία
Ο εξεταζόμενος δεν εφαρμόζει κάποια συσκευή επάνω του, ούτε γίνεται χρήση κάποιου φαρμάκου.
«Είναι μια μη παρεμβατική προσέγγιση. Η εξέταση διαρκεί δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Το παιδί ή ο ενήλικας, διαβάζει ένα κείμενο από μια οθόνη, υπέρυθρες ακτίνες ιχνηλατούν τις αντανακλάσεις μέσα από τον κερατοειδή και το ειδικό πρόγραμμα που έχει φτιαχτεί κάνει μια ασφαλή διάγνωση για την ύπαρξη ή μη μαθησιακής δυσκολίας» μας εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας.
Medotics Rapid Assessment of Difficulties and Abnormalities in Reading (RADAR)
Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.
Η ερευνητική ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έχει κατοχυρώσει την πατέντα σε Ευρώπη και Αμερική ενώ είναι ήδη σε επαφές με το Πανεπιστήμιο Harvard προκειμένου η μέθοδος R.A.D.A.R να εφαρμοστεί και στα αγγλικά.
Ταυτόχρονα εξελίσσουν ένα software το οποίο θα είναι συμβατό με εφαρμογές που ανιχνεύουν την κίνηση του ματιού (Eye Tracker) που έχουν τα έξυπνα κινητά και τάμπλετ ώστε μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ο κάθε γονιός να αξιολογεί την αναγνωστική ευχέρεια του παιδιού του.
Συγχαρητήρια στους ‘Ελληνες επιστήμονες και μακάρι η πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο μέθοδος να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στη στοχευμένη διάγνωση αναγνωστικών δυσκολιών.
πηγές:emmetrolexia.gr