Με αφορμή τη συμμετοχή μας στην τελική εκδήλωση του Δικτύου σχολικών μονάδων με τίτλο «Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί», που διοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Π.Ε. Αχαΐας με την υποστήριξη της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων και της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, όπου παρουσιάσαμε τον Ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου και στη συνέχεια οι μαθητές δραματοποίησαν και τραγούδησαν το “τραγούδι της αγάπης” σε στίχους Γιώργου Αντωνάκη και μουσική της εκπαιδευτικού μουσικής του σχολείου μας κας. Φιλιππάτου Αικατερίνης, σας παραθέτω λίγα λόγια για τον ύμνο και για τη σημασία του στη ζωή μας…
Ο Ύμνος της Αγάπης είναι ένας υπέροχος ύμνος του Αποστόλου Παύλου, ένα πολύ όμορφο κείμενο για την
αγάπη. Υπάρχει στην καινή Διαθήκη στην Α΄ Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους χριστιανούς
της Αρχαίας Κορίνθου. Περιέχει καταπληκτικές αλήθειες, που φωτίζουν ζωή του ανθρώπου. Η αγάπη είναι
το δώρο του Θεού στον άνθρωπο.
Όλη η ζωή και η διδασκαλία του Ιησού βασίζεται στην αγάπη. Μια αγάπη προς όλους χωρίς εξαιρέσεις. Χωρίς την αγάπη δεν μπορούμε να ζήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε αληθινοί άνθρωποι.
Ο ύμνος της αγάπης, συχνά χαρακτηρίζεται ως ο Ύμνος των Ύμνων της Καινής Διαθήκης, και στα εκκλησιαστικά κείμενα ως το Κεφάλαιο της Αγάπης.
«Ακόμα κι αν ήξερα να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, χωρίς να έχω αγάπη, θα είχα γίνει σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του.»
«Ακόμη κι αν είχα όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ τα βουνά, αλλά δεν είχα αγάπη, τότε δεν θα ήμουν τίποτε απολύτως.»
«Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.»
«Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη.»
Η σημασία του ύμνου της αγάπης
Ο ύμνος αποτελεί την περιγραφή των χαρακτηριστικών που περιέχει η αγάπη στο συναισθηματικό επίπεδο, όπου εκεί είναι συναίσθημα και όχι αγάπη. Αποτελεί ένα ειλικρινές κατόρθωμα του εαυτού μας, αλλά πηγάζει από τον Θεό, αφού από αυτήν αντλούμε την δύναμη να ξεπεράσουμε τον εγωισμό μας (οὐ λογίζεται τὸ κακόν).
Ο ύμνος επισημαίνει την αξία της αρετής και της αγάπης, αναφέρεται ως η σημαντικότερη μεταξύ των χριστιανικών αρετών, και μπορεί να διαιρεθεί σε τέσσερα μέρη:
- Στο πρώτο μέρος η αγάπη περιγράφεται ως στάση ζωής. Ο άνθρωπος όταν δεν έχει αγάπη, δεν έχει καμία ηθική αξία. Ειδικότερα, ο Απόστολος Παύλος χρησιμοποιεί τη λέξη “αγάπη”, η οποία εκφράζει το συνολικό δώρο του εαυτού μας στον άλλο, και όχι την σχεδόν ταυτόσημη λέξη «έρως», που περιλαμβάνει την ιδιοκτησία και την ολοκλήρωση.
- Στο δεύτερο μέρος περιγράφει τα χαρακτηριστικά της αγάπης. Η αγάπη μακροθυμεί, αγαθοποιεί, δεν φθονεί, δεν αυθαδιάζει και δεν επαίρεται. Δεν ασχημονεί, δεν ζητεί κάτι για τον εαυτό της, δεν παροξύνεται και δεν διαλογίζεται το κακό. Δεν χαίρεται την αδικία, χαίρεται την αλήθεια και πάντα ανέχεται, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει και πάντα υπομένει.
- Στο τρίτο μέρος, ο Απόστολος Παύλος εστιάζει στην αξία της αγάπης που είναι για πάντα, δεν τελειώνει ποτέ, σε σύγκριση με άλλα υλικά ή θεολογικά αγαθά.
- Στο τελευταίο μέρος, ο Απόστολος Παύλος συγκρίνει την αγάπη με τις άλλες θεολογικές αρετές, όπως η πίστη, η ελπίδα και η φιλανθρωπία, η αγάπη ως αιώνια αρετή είναι ισχυρότερη και παντοτινή.