1,6K
Μιας και βρισκόμαστε στην Α’ δημοτικού και είναι η περίοδος που μαθαίνουμε να διαβάζουμε και να γράφουμε την ελληνική γλώσσα ή πιο επιστημονικά να αποκωδικοποιούμε το ελληνικό γλωσσικό αλφαβητικό σύστημα, στο παρακάτω άρθρο σας παραθέτω σύμφωνα με τη νευροβιολογία τη λειτουργία των περιοχών που συνθέτουν τον μηχανισμό του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ανάγνωση.
Πηγή: Ανατομία Εγκεφάλου (χ.η.). [Εικόνα]. Στο Τηλε Προμηθέας Πλατφόρμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγεία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ασθενών και των Οικογενειών τους. Ανακτήθηκε 19 Ιανουαρίου 2017 από www.intensivecare.com.cy/teleprometheus/index.php/leksiko/110-a/162-anatomia-egkefalou
Σύμφωνα με το άρθρο των Σίμος και συν. (2004),η κροταφο-βρεγματική περιοχή υποστηρίζει νευροφυσιολογικές διεργασίες που είναι αναγκαίες για τη φωνολογική αποκωδικοποίηση(περιοχή Wernicke). Η γωνιώδης έλικα είναι υπεύθυνη για την αντιστοίχιση γραπτών συμβόλων με φωνολογικές αναπαραστάσεις. Οι νευροφυσιολογικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στην κροταφο-ινιακή περιοχή ευθύνονται για τη γραφημική επεξεργασία των γραπτών ερεθισμάτων αναφορικά με αποθηκευμένες αναπαραστάσεις της ορθογραφίας γνωστών λέξεων στον αναγνώστη. Στην κατώτερη μετωπιαία έλικα (περιοχή Broca) λαμβάνουν μέρος υποβοηθητικές διεργασίες κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης νέων λέξεων και ψευδολέξεων. Το μετωπιαίο τμήμα του μηχανισμού της ανάγνωσης είναι πιθανόν να έχει εμπλοκή στη διαδικασία της κωδικοποίησης των φωνολογικών χαρακτηριστικών του γραπτού λόγου σε σχέση με το κινητικό πρόγραμμα που απαιτείται για την εκφορά τους.
Η χρονική σειρά με την οποία εμπλέκονται οι παραπάνω περιοχές στο μηχανισμό της ανάγνωσης είναι σταθερή. Αρχικά, εμπλέκεται ο πρωτογενής οπτικός φλοιός, στη συνέχεια ο συνειρμικός οπτικός φλοιός και έπειτα σχεδόν ταυτόχρονα εμπλέκονται η περιοχή του Wernicke, η μέση κροταφική και η γωνιώδης έλικα και στο τέλος, με αρκετή καθυστέρηση η περιοχή Broca.
Επιμέλεια άρθρου:
Αρχοντούλα Γεωργίου
Εκπαιδευτικός-Ειδική Παιδαγωγός
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
Σίμος, Π., Μουζάκη, Α. & Παπανικολάου, Α. (2004).Η λειτουργία της ανάγνωσης και οι διαταραχές της: Η συμβολή μεθόδων λειτουργικής απεικόνισης του εγκεφάλου. Hellenic Journal of Psychology, 1, σελ. 56-79.