Το μυστικό τραγούδι της Μάτας

από Love Teaching by Archodoula
7 λεπτά ανάγνωσης

Στο μάθημα της γλώσσας της Β δημοτικού στην 14η ενότητα υπάρχει στο σχολικό βιβλίο ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Το μυστικό τραγούδι της Μάτας” της Ειρήνης Μάρα για παιδιά 9+ ετών σε εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου από τις εκδόσεις Πατάκη, 2004.

Η Μάτα είναι ένα παιδί με ειδικές ικανότητες που επικοινωνεί με τη νοηματική γλώσσα. Η ηρωίδα του βιβλίου προσπαθεί να σώσει ένα ετοιμοθάνατο φυτό. Η προσπάθειά της να δώσει στον ανθοπώλη να καταλάβει το πρόβλημα αποτυγχάνει και έτσι σώζει το φυτό παίρνοντάς το απλώς αγκαλιά. Γίνεται προσέγγιση των παρακάτω άρθρων από τα δικαιώματα του παιδιού.

  • Άρθρο 2 (Aπαγόρευση διακρίσεων)
  • Άρθρο 5 (Pόλος γονέων και κηδεμόνων)
  • Άρθρο 6 (Δικαίωμα στη ζωή)
  • Άρθρο 23 (Παιδιά με αναπηρίες)
  • Άρθρο 27 (Aνάπτυξη και επίπεδο ζωής)

Ευχές στη Μάτα για τα γενέλθιά της

Οι μαθητές σύμφωνα με το απόσπασμα του παραμυθιού που διάβασαν από το σχολικό βιβλίο έγραψαν ευχές για τα γενέθλια της Μάτας.

Παραγωγή γραπτού λόγου – Σημειώσεις για τη Μάτα

Το μάθημα αυτό μας έδωσε ξανά την ευκαιρία να μιλήσουμε για την διαφορετικότητα και την αποδοχή της. Η Μάτα είναι ένα κορίτσι που επικοινωνεί με τη νοηματική γλώσσα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε το αλφάβητο και μερικές λέξεις στη νοηματική γλώσσα.

Μαθαίνουμε το δακτυλικό αλφάβητο (fingerspelling) στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ)

Εξοικειωθεί​τε​ με το ελληνικό δακτυλικό αλφάβητο, οι χειρομορφές του οποίου αποτελούν εγγράματη μεταγραφ​ή​ του ελληνικού αλφ​ά​βητου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με τα βασικά νόηματα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας!

Σχολή Νοηματικής Γλώσσας

Γνωριμία #1 | Νοηματική Γλώσσα

Το Λεξιλόγιο από το μάθημα “Γνωριμία #1” Περιέχει βασικές λέξεις και φράσεις μιας πρώτης γνωριμίας.

Νοηματίζουμε

Απόδοση του Εθνικού μας Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Μπορείτε να δείτε και την απόδοση του Εθνικού μας Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, στην γλώσσα των Ελλήνων Κωφών και Βαρήκοων.

by Marinasakarelou

Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε και τις επόμενες αναρτήσεις που αφορούν τη διαφορετικότητα.

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?