«Η πολύ λαίμαργη φάλαινα που έφαγε τη θάλασσα» του Ευγένιου Τριβιζά

από Love Teaching by Archodoula
9 λεπτά ανάγνωσης

Σήμερα στο μάθημα της γλώσσας της Έκτης Δημοτικού στην 4η ενότητα με τίτλο “Διατροφή” διαβάσαμε το ποίημα «Η πολύ λαίμαργη φάλαινα που έφαγε τη θάλασσα» του Ευγένιου Τριβιζά. Το ποίημα αυτό του Τριβιζά είναι ένα καθαρά οικολογικό ποίημα και δεν έχει καμία σχέση με διατροφή.

Αρχικά, ας προβληματιστούμε με την παρακάτω εικόνα από την Greenpeace με αφορμή τα νοήματα του ποιήματος…

Στο ποίημα αυτό ο Ευγένιος Τριβιζάς μάς μιλάει με έναν ιδιαίτερο χιουμοριστικό τρόπο για μία φάλαινα που από τη μεγάλη λαιμαργία της θέλησε να φάει όλη τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μείνει έρημη κι ολομόναχη. Έτσι, όταν φάνηκαν από μακριά φαλαινοθήρες, δεν είχε πού να κρυφτεί.

Καταλαβαίνοντας τότε η φάλαινα το λάθος της, άνοιξε το στόμα της και άφησε τη θάλασσα με ό,τι άλλο είχε καταπιεί να βγουν πάλι έξω. Έτσι, ο ωκεανός ξανάγινε όπως ήταν, και η φάλαινα βούτηξε στα νερά και σώθηκε. Το πάθημα της έγινε μάθημα και η φάλαινα σταμάτησε πλέον να είναι λαίμαργη.

Μελοποιημένο ποίημα

daskalos98
ΣΤΙΧΟΙ: Ευγένιος Τριβιζάς ΜΟΥΣΙΚΗ: Βασίλης Παπανικολάου ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Βασίλης Παπανικολάου, Ιωάννα Μιχαηλίδου
ΔΙΣΚΟΣ: Από το ποίημα… στο τραγούδι (1996)

Απαγγελία ποιήματος

Ακουστέ το ποίημα του Ευγένιου Τριβιζά «Η πολύ λαίμαργη φάλαινα που έφαγε τη θάλασσα» σε απαγγελία από τον γνωστό ηθοποιό, Δημήτρη Πιατά. Το απόσπασμα υπάρχει σε CD που δημιούργησε και μοίρασε στα σχολεία, το Υπουργείο Πολιτισμού.

Χρήστος Αλταντζής
Κείμενο: Ευγένιος Τριβιζάς. Ανάγνωση: Δημήτρης Πιατάς Δημιουργικό: Χρήστος Αλταντζής

Αλληγορικό/συμβολικό ποίημα

Το ποίημα είναι αλληγορικό καθώς κρύβει νοήματα διαφορετικά από εκείνα που φαίνεται ότι δηλώνει.

Συμβολίζει  τη φάλαινα με τους ανθρώπους οι οποίοι για να ικανοποιήσουν τις διάφορες ανάγκες τους συμπεριφέρονται στο περιβάλλον με μεγάλη απληστία κι αδιαφορία έχοντας στόχο το προσωρινό κέρδος εκμεταλλευόμενοι το περιβάλλον και καταστρέφοντας τους φυσικούς του πόρους. Μία καταστροφή από την οποία κινδυνεύουν και οι ίδιοι να χαθούν.

Μας διδάσκει πως δεν πρέπει να φερόμαστε αλαζονικά απέναντι στη φύση και να εξαντλούμε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της “καταβροχθίζοντας λαίμαργα” ό,τι αυτή μας προσφέρει, όπως έκανε η φάλαινα, ώστε να προστατέψουμε το μέλλον τόσο το δικό μας όσο και των επόμενων γενεών και να μη καταστραφούμε ολοκληρωτικά.

Ερωτήσεις επεξεργασίας

  1. Στο ποίημα υπάρχουν ουσιαστικά που δηλώνουν ζώα και φυτά της θάλασσας, πλεούμενα ή πρόσωπα. Ποιες είναι οι λέξεις αυτές;
  2. Να χωρίσετε το ποίημα σε ενότητες και να αναφέρετε συνοπτικά το περιεχόμενο της καθεμιάς.
  3. Στο ποίημα αυτό υπάρχουν κάποιες επαναλήψεις. Ποιες είναι αυτές και γιατί τις κάνει ο ποιητής;

Εικονογράφηση ποιήματος

Οι μαθητές επέλεξαν μία σκηνή από το ποίημα και την εικονογράφησαν! Δείτε στη συνέχεια στο flipbook τις εξαιρετικές ζωγραφιές τους!

Γίναμε ποιητές!

Γράφοντας χιουμοριστικά κι αλληγορικά ποιήματα.

Μαθαίνω για τις φάλαινες!

Πατήστε στην εικόνα για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις φάλαινες, να δείτε εκπαιδευτικά βίντεο και να ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες.

Iαπωνία: Φαλαινοθηρία χωρίς προσχήματα

euronews (στα ελληνικά)

“Ο πολύ λαίμαργος άνθρωπος που έφαγε την φάλαινα”

Μια πολυμεσική εφαρμογή με τον τίτλο “Ο πολύ λαίμαργος άνθρωπος που έφαγε την φάλαινα” με αναφορά στο μείζον θέμα της φαλαινοθηρίας από τον Σουδία Γιάννη.

Ευγένιος Τριβιζάς κατά της σωματικής τιμωρίας

«Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν.

Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών!»

Μια μεγάλη εκδήλωση διοργάνωσε στις 30 Απριλίου 2009 στο Ζάππειο Μέγαρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας, το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, συντονιστής του οποίου είναι ο Συνήγορος του Παιδιού. Ο συγγραφέας και εγκληματολόγος Ευγένιος Τριβιζάς ήταν εκεί. Στο βιντεάκι αυτό δίνει το δικό του μήνυμα κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.

Συνήγορος του Παιδιού

You may also like

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More